Onder de noemer ‘Wat geeft zin? Praktijken, tradities en gewoonten die jij beleeft in het kader van jouw levensbeschouwing’, slaan Werkplaats immaterieel erfgoed, PARCUM en KADOC-KU Leuven dit jaar de handen in elkaar om de diversiteit aan immaterieel erfgoed gelinkt aan religie en levensbeschouwing zichtbaar te maken.

De Grote Verzameling verwelkomde al vele katholieke tradities die al langer in Vlaanderen en Brussel plaatsvinden. Graag maken we wat extra ruimte voor gebruiken, tradities en praktijken, gelinkt aan diverse religies en levensbeschouwingen. Denk maar aan de verscheidenheid aan dooprituelen, de islamitische iftarviering, de Indische Nagar Kirtan-optocht, de techniek van het maken van loofhutten voor het joodse Soekot, het lentefeest en zo veel meer.

ID359 Bhajans C Karim Abraheem kopie

Participatie

Op immaterieelerfgoed.be, de website van de Vlaamse overheid die immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in beeld brengt, verzamelt de Werkplaats een rijkdom aan levende immaterieel-erfgoedpraktijken die doorgegeven worden aan de volgende generaties. Dat gaat van feesten, rituelen en sociale gebruiken tot mondelinge, culinaire of speltradities en ambachten. Om die verzameling met cultureel diverse praktijken aan te vullen, doen we graag een beroep op iedereen die een bepaalde traditie, kennis en vaardigheid gelinkt aan zijn/haar levensbeschouwing in stand houdt.

Neem je zelf deel aan cultureel diverse tradities of gewoonten, en heb je interesse om die te documenteren, voeg jouw erfgoed dan toe aan de Grote Verzameling!

Wil je deze oproep graag kenbaar maken? Download de folder en verspreid deze in je netwerk.

Hoe voeg ik mijn erfgoed toe aan de verzameling?

Bij het registreren van jouw immaterieel-erfgoedpraktijk stuur je een tekst en foto op via deze link.
Niet iedereen zal jouw erfgoed kennen. Omschrijf dus goed wat jouw praktijk juist inhoudt. Wat gebeurt er precies? Wat heb je erbij nodig? Hoe doe je het? Andere vragen die je kan beantwoorden zijn:

  • Waar komt deze praktijk vandaan?
  • Hoe evolueert ze?
  • Waarom doen mensen / doe jij deze praktijk (graag)?
  • Hoe of waar wordt ze overgedragen of aangeleerd?

Weet je niet hoe te beginnen aan de tekst, bekijk hier dan enkele voorbeelden ter inspiratie: De iftar-maaltijd, voorouderverering, het zingen van Bhajans, Simchat Thora en het vieren van Dia de los Muertos vind je terug in de ’Grote Verzameling’.

Iftar Dok2017 C Voem vzw

Met vragen kan je steeds terecht bij: