Parcum Ergens Onderweg B0034886

PARCUM opent nieuwe tentoonstelling ‘Ergens onderweg’

In het museum PARCUM in Leuven kan je vanaf 6 mei de nieuwe tentoonstelling ‘Ergens onderweg’ bezoeken. De tentoonstelling onderzoekt aan de hand van religieus erfgoed en hedendaagse kunst wat mensen drijft om op weg te gaan. Weloverwogen of onvermijdelijk gaan mensen op pad in de voetsporen van heiligen, onderweg naar bedevaartsoorden of in processies door de straten. Maar ook vandaag steken mensen landsgrenzen over op zoek naar veiliger oorden.

Hoewel de tentoonstelling oorspronkelijk gepland stond voor 2020, werd deze omwille van de coronapandemie opgeschoven naar 2022. “Toch raakt de tentoonstelling een gevoelige snaar op het juiste moment,” vertelt Wouter Jaspers, coördinator van het museum. “De voorbije twee jaar hebben ons duidelijk gemaakt dat het des mensen is om in beweging te zijn en plekken te bezoeken. We schatten dit nu nog meer naar waarde. Maar evengoed drukt de oorlog in Oekraïne ons opnieuw met de neus op de feiten. Wereldwijd sloegen er het afgelopen jaar meer dan 80 miljoen mensen op de vlucht. De oorlog dichter bij huis, maakt de vluchtelingenproblematiek weer actueler dan ooit.”

Topstukken en klein religieus erfgoed

‘Ergens onderweg’ brengt enkele Vlaamse topstukken in dialoog met klein alledaags religieus erfgoed. “We zijn uitermate blij dat we voor deze tentoonstelling vier Vlaamse topstukken mochten ontlenen,” zegt Liesbet Kuster, curator van het museum. “De bezoeker kan drie indrukwekkende beelden van de Elsloo-groep bewonderen, afkomstig uit Neeroeteren en Bree. De beelden behoren toe aan een groep laatmiddeleeuwse beeldsnijders die rond 1500 actief waren in het huidige Maas-Rijn gebied en bekend staan om hun uitzonderlijke kwaliteit.”

Daarnaast brengt het museum nog enkele andere bijzondere stukken naar Leuven. Een toonkast met miniatuurweergave van een processie, een 16de-eeuwse scheepskelk, een gebedsnoot uit palmhout met voorstelling van de reisheilige Sint-Christoffel, een ex-voto in de vorm van een schip en een unieke kast die omgevormd kan worden tot een altaar.

Het museum gaat er prat op de grote en kleine verhalen met elkaar te verbinden. Naast een 15de-eeuwse Bijbel uit de Sint-Baafskathedraal van Gent, een topstuk van de Vlaamse miniatuurkunst, liggen een blokpuzzel en schoolprenten. Alle objecten hadden dezelfde functie: de verhalen van de Bijbel tastbaar maken. “Het is net door het vertellen van de verhalen van deze alledaagse objecten dat we de religieuze beleving in onze streek en zo onze oorsprong en cultuur beter kunnen begrijpen,” aldus Kusters.

Voortdurend op de vlucht

In alle tijden en culturen zijn gelovigen op de vlucht voor conflicten, vervolgingen of geweld. De eerste tentoonstellingszaal maakt al meteen duidelijk dat onderweg zijn vaak ook politiek en sociaal beladen is. Met werk van Karl Philips, Sven ’t Jolle, Aslan Goisum en Erkan Özgen vertelt de tentoonstelling een verhaal van vandaag. De tentoonstelling sluit af met de video ‘Wonderland’ van de Turks-Koerdische kunstenaar Erkan Özgen. De video toont de 13-jarige Mohammed, een 21ste-eeuwse vluchteling, op de vlucht voor IS. Mohammed werd doofstom door het trauma dat hij meemaakte. In gebarentaal vertelt hij over de horror die hem overviel.

“Özgen ziet de video als een slag in het gezicht van iedereen die wel kan spreken, maar dit niet doet in de strijd tegen oorlog en geweld,” duidt Liesbet Kusters het werk. “We staan in ons jachtig leven misschien wel te weinig stil bij het niet onderweg kunnen zijn, om welke reden dan ook. Bij mensen die vandaag, op dit eigenste moment, vluchtend onderweg zijn, of erger, zelfs niet kunnen vluchten.”

‘Ergens onderweg’ loopt van 6 mei tot en met 28 augustus 2022. Tickets reserveer je best op voorhand via www.parcum.be/museum/ergens-onderweg. Het ticket geeft ook toegang tot de historische ruimtes van Abdij van Park.

Cedric Verhelst
Cedric Verhelst