Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Hemel en aarde bewegen

15 december 2023 - 17 maart 2024

Fototentoonstelling

In Vlaanderen en België trekken jaarlijks tientallen processies door de straten. Verzameld rond een heiligenbeeld of reliekschrijn trekt de gemeenschap in rijen door de straten. Banieren worden meegedragen; als engelen of heiligen uitgedoste figuranten, ruiters, fanfares en bescheiden praalwagens begeleiden de optocht. Wie niet mee opstapt, plaatst een versierd altaartje bij de voordeur of strooit bloemen op straat. Het regent (vaak), een enkele keer schijnt de zon.

Fotografe Myriam Rispens gaat altijd op zoek naar een wereld die ons vreemd voorkomt, maar tegelijk uitermate vertrouwd oogt. Voor haar nieuwste project trok ze rond, speurend naar processies en de bijhorende huisaltaartjes. Als een antropologe capteert Rispens de grote gebaren en de onooglijke details in de rand. Liefdevol volgt haar lens de trage, ingesleten choreografie van lichamen die enkele uren lang een andere gedaante aannemen.

De mensen komen samen, wachten vol spanning. De processie kan beginnen.

Processie

Met dank aan Mirjam Devriendt (RhoK Etterbeek) en Eric Min

Campgnebeeld tijdelijk vierkant
Wordt verwacht

Aan tafel!

20.04.24 - 20.10.24

In de tentoonstelling 'Aan tafel' belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water.