Beeld Parcum FINAL RGB

Blik op oneindig

15 oktober 2021 - 6 februari 2022

Deze bijzondere expo brengt je in hogere sferen. ‘Blik op oneindig’ vertrekt van ons menselijke verlangen om de wereld beter te begrijpen, en onze plaats daarin. Met religieus erfgoed als leidraad, behandelt de tentoonstelling verhalen over schepping, vergankelijkheid en hoop.

Waar komen we vandaan? Wat doen we hier en waar gaan we naartoe? Het raadsel van onze oorsprong, de vraag naar de zin van het leven en het mysterie van onze eindbestemming: ze zijn zo oud als de mens. De antwoorden die we formuleren, geven ons houvast. Ze helpen om vat te krijgen op het onvatbare en grip op het ongrijpbare. Ze geven ons een plek binnen een oneindig veel groter kosmologisch verhaal.

Utopie?

‘Blik op oneindig’ onderzoekt hoe religie in al haar diversiteit deze levensvragen benadert en de zingevende rol die religieus erfgoed daarin vervult. De objecten in de tentoonstelling illustreren de voortdurende behoefte van de mens om de wereld en de kosmos vorm te geven.

Toch wordt ook duidelijk dat de verklaringen die religie geeft, weer tot nieuwe vragen leiden. Want kunnen we wel grip krijgen op ons bestaan? En meer nog: willen we het mysterie eigenlijk wel ontrafelen?

De tentoonstelling zet je blik op oneindig, van het begin tot het einde.

Actuele reflecties

Voor deze tentoonstelling werkt PARCUM samen met de Nederlandse schrijfster Marjolijn van Heemstra. Marjolijn gaat in dialoog met de objecten en thema’s in de tentoonstelling. Met puntige reflecties gekoppeld aan actuele vraagstukken beschouwt ze het menselijke wereldbeeld en de vergankelijkheid van de mens. Haar reflecties zijn te horen in de tentoonstelling.

Marjolijn studeerde theologie. Momenteel werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken.

Frank Ruiter
Frank Ruiter

KNAL! Stadsfestival van de big bang

Deze tentoonstelling kadert binnen het Leuvense stadsfestival KNAL!. Het is niet toevallig dat Leuven de big bang als thema van zijn wervelende stadsfestival kiest. Professor Georges Lemaître lanceerde de revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit. KNAL! laat je zien, horen en voelen hoe de big bang tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert. Geniet van expo’s, muziek, evenementen en van alles wat jouw leven KNAL! maakt.