Kn001833

Aan tafel!

21 april 2024 - 20 oktober 2024

Eten bij moslims, joden en christenen

Kookboeken, food blogs, kokende influencers, hippe voedseltrends of trendy eethuizen. Je kan er vandaag niet naast kijken. Iedereen heeft wel iets met voedsel: eten, koken, feesten, vasten, ... Voedsel is van elke dag en van alle tijden. Maar sta jij nog wel eens stil bij de culturele, filosofische of religieuze betekenis van voedsel? Aan de eettafel krijgen thema’s zoals identiteit en verbondenheid een centrale plaats. Wat en hoe je eet, vertelt immers iets over wie je bent, vanwaar je komt en waarvoor je staat.  

Deze tentoonstelling onderzoekt de wisselwerking tussen voedsel en religie. Religie bepaalt voor veel mensen ter wereld wat, wanneer en hoe er gegeten wordt. De expo belicht de eetregels, -gewoontes en tradities binnen het jodendom, de islam en het christendom. Welke rol speelt voedsel in het dagelijkse leven van de gelovigen? Welke plaats heeft voedsel in feesten, rituelen en tradities? Wat is de oorsprong en betekenis van bepaalde regels en gebruiken? Je duikt dieper in drie thema’s: voedselwetten, vasten en vieren.

Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water. Het museum brengt het verhaal aan de hand van kunstwerken en erfgoedobjecten uit binnen- en buitenland: een majestueus 16de-eeuws wandtapijt, enkele bijzondere objecten uit de joodse en islamitische beeldcultuur, een 16de-eeuws drieluik van de Mechelse schilder Michiel Coxcie en enkele Vlaamse Topstukken waaronder een 16de-eeuwse koorkap en de 13de-eeuwse bisschopsstaf van de Heilige Martialis.

Deze tentoonstelling kadert binnen het Leuvens culinair erfgoedproject ‘ERFOOD’, een samenwerking van de partners van Erfgoedlabo Leuven.

 • KIK-IRPA
  KIK-IRPA
 • Nationaal Museum van Wereldculturen Leiden
  Nationaal Museum van Wereldculturen Leiden
 • KIK-IRPA
  KIK-IRPA
 • Collectie Joods Museum Amsterdam
  Collectie Joods Museum Amsterdam

Ontdek nog meer activiteiten!

Apero Talks

Geniet na je werkdag van een welverdiend aperitief tijdens onze Apero Talks. Laaf je aan een glaasje, een knabbeltje en een smaakmakende spreker. In een uurtje neemt onze spreker je mee in een boeiend verhaal over voedsel, geschiedenis en kunst.

Theater Landmaal

Theatermaker Sien Vanmaele is bezorgd over deze planeet én een vrouw van de actie. In LANDMAAL trekt ze ten strijde tegen voedselverspilling en nodigt je uit aan haar ‘altaar der verstoten voedselwaren’. Neem deel aan deze rebelse proeverij!

ERFOOD

ERFOOD serveert zes maanden lang een rijk aanbod aan tentoonstellingen, lezingen, workshops en zo veel meer! Bekijk het volledige aanbod.