
Sint-Adriaan
Deze kerk wordt zo druk gebruikt voor de eredienst van verschillende katholieke geloofsgemeenschappen, dat er haast elke dag wat te beleven valt.
Architectuur en achtergrond
De Sint-Adriaankerk in Elsene werd opgetrokken tussen 1938 en 1941. Ze moest de gelijknamige kapel vervangen aan het nabijgelegen Oude Lindesquare, die te klein geworden was. Architect Auguste Vanden Nieuwenborg ontwierp een monumentaal, bakstenen kerkgebouw met een klokkentoren ingewerkt in de voorgevel. Deze gevel wordt verder gekenmerkt door vijf naast elkaar geplaatste portieken. De centrale ingangsportiek is gevat in een diepe nis die het verticale karakter van de toren versterkt. Het interieur van de kerk werd uitgevoerd in een zandsteenkleurige baksteen.

Twee geloofsgemeenschappen onder één dak
Rooms-katholieke Kerk
De rooms-katholieke parochie Sint-Adriaan houdt op elke week- en zondag een viering in het kerkgebouw. De misvieringen op weekdagen gaan door in ‘la nouvelle chapelle’. In deze kleine ruimte in de noordwestelijke hoek van de kerk treden verlichting en verwarming automatisch in werking bij het betreden van de kapel. Elke dinsdag is er een ‘partage d'évangile’ in de sacristie.
Maronitische Kerk
Na de zondagsviering van de rooms-katholieke parochie volgt er een misviering voor de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Libanon. Deze parochie behoort tot de ‘Ordre Libanais Maronite’ die in 1695 door jonge Maronieten uit Aleppo is gesticht. De Maronitische Kerk maakt onderdeel uit van de Oosters-katholieke kerk. Door de burgeroorlog in Libanon (1975-1990) raakten de Maronieten verspreid over de hele wereld. De mis volgens de Maronitische rite gebeurt in het Arabisch. De consecratie is in het Aramees, de taal van Christus. Om de deelname aan de viering te intensiveren wordt de zondagsviering van de Maronieten in de Sint-Adriaan gedeeltelijk in het Frans uitgedragen. Deze vieringen vragen geen ingrepen in het interieur van de kerk.
Gezamenlijk gebruik
Onder meer op Witte Donderdag houden de Maronieten en de rooms-katholieke gemeenschap een gezamenlijke misviering. Daarnaast gebruiken beide parochies de kerk ook voor het organiseren van kerkelijk gebonden activiteiten, zoals catecheselessen, koorconcerten en -repetities, en kerstmarkten. De catecheselessen gaan door in een zaaltje op de eerste verdieping van de kerk.

Gebedsgroep 'Ministère à l'école de Marie'
Op zaterdag is er geen vaste misviering in de kerk, maar vinden er vaak doopsels, huwelijken en begrafenissen plaats. Na de mis op maandag komt de gebedsgroep ‘Ministère à l’école de Marie’, onder leiding van Lea Sadia, samen in de kerk. Deze groep bestaat voornamelijk uit mensen van Afrikaanse origine, maar staat open voor iedereen. Door de vele kerkelijke activiteiten kent het kerkgebouw een zo goed als dagelijks gebruik. Bovendien is de kerk elke dag vrij toegankelijk.
Bronnen
Informatie van Albert Derbaix, vrijwillig medewerker secretariaat Saint-Adrien
Irismonument - Sint-Adrianuskerk
Andere herbestemde kerken

Eindhovense studentenkapel
Deze kapel staat sinds haar ontstaan in het teken van de geloofsbeleving van studenten: opgericht als onderdeel van het Gymnasium Augustinianum, doet ze nu dienst als "ceremoniehuis" voor de universiteit.

Lukas-K-Haus
De voormalige Lukaskirche werd omgedoopt tot Lukas-K-Hause. Het gebouw huisvest zestien appartementen, vier commerciële units, een dokterspraktijk en een kinderdagverblijf.

Klaarchitectuur
Architectenbureau Klaarchitectuur maakte van kapel 'De Waterhond' hun nieuwe uitvalsbasis.