Datum
16 oktober 2020 | 10:00 - 11:30
Prijs
€ 10

Wegens de coronamaatregelen zal deze studiedag niet fysiek plaatsvinden. We voorzien een webinar van ongeveer 1,5 uur. Schreef je je al in voor onze fysieke studiedag, contacteer ons dan. Dan bekijken we hoe we je inschrijving kunnen overzetten.

'Zorgen voor morgen?' brengt je dit jaar in twee webinars op de hoogte over wat leeft in het religieus erfgoedveld. We staan vandaag voor de uitdaging om ons religieus erfgoed een zinvolle functie binnen de samenleving te blijven geven. Werken aan de toekomst van dit erfgoed is onvermijdelijk.

Dit jaar staat participatie centraal. Keynotesprekers Edith Wouters en Tom Callebaut gaan in hun lezing dieper in op het betrekken van gemeenschappen bij het zoeken naar een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed. En hoe je verschillende meningen verenigt, zowel vanuit een bottom-up- als top-downbeweging.

Programma

  • Welkom
  • Interview - Lode Van Hecke, bisschop van Gent
  • Keynote - Uitdagingen in het religieus erfgoedveld vandaag
    Tom Callebaut (interieurarchitect, onderzoeker en docent aan de KU Leuven faculteit architectuur)

    De problematiek van het leegstaand religieus erfgoed is op vele niveaus een grote uitdaging. In deze lezing wordt architectuur niet zozeer als een project benaderd maar veeleer als een proces van (onder)zoeken ingezet. Hoe kunnen diverse mensen verenigd worden om zowel vanuit de bottom-up- als top-downbeweging nieuwe toekomstperspectieven te helpen ontwikkelen? Niet vanuit een gepolariseerd denken over sacraal versus profaan, maar door het openbreken van de rijkdom aan gradaties tussenin waar we elkaar kunnen ontmoeten.

    De lezing is ontstaan vanuit een mengeling van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, concrete ontwerpopdrachten en persoonlijke ervaringen. En vooral: het vertrekt vanuit een grote nieuwsgierigheid en vertrouwen in wat de toekomst ons kan brengen.

Edith Wouters op 9/10

De eerste digitale sessie vindt plaats op 9/10. Dan geeft Edith Wouters haar keynote. Zij voert een pleidooi voor een holistische benadering van de zoektocht naar een duurzame toekomst voor religieus erfgoed. Hoe betrek je gemeenschappen in het traject? Wat is de rol van ontwerpend onderzoek? Hoe kan je omgaan met onzekerheden op lange termijn? Aan de hand van casussen uit Nederland en Vlaanderen en het lopende traject voor de Kruisherensite in Diest formuleert Edith een aantal aanbevelingen.

In samenwerking met Alertis

Deze webinar is mede mogelijk gemaakt door Alertis, de Belgische marktleider in brandbeveiliging en detectiesystemen. Alertis staat zowel in voor het ontwerpen, in dienst stellen en onderhouden van installaties voor brandbeveiliging en toegangscontrole. Hoofdfocus is het beveiligen van onroerend erfgoed in Vlaanderen. Hun expertise wordt al door zo'n 300 monumenten gebruikt.

Andere aankomende evenementen