Studiedag 'Depotkerken in Vlaanderen?'
Het project ‘Depotkerken in Vlaanderen?’ brengt de mogelijkheden en richtlijnen in kaart voor het inrichten van erfgoeddepots in parochiekerken. Tijdens deze studiedag stellen we de onderzoeksresultaten aan je voor.
De parochiekerk, haar erfgoedobjecten en de omringende gebruiken zijn sterk met elkaar verweven. Maar wat doe je als de kerk haar deuren moet sluiten, of de lokale bewaaromstandigheden de objecten in gevaar dreigen te brengen? Welke mogelijkheden biedt de sector? Kunnen (andere) parochiekerken voor een oplossing zorgen? En tot slot: welke zijn de uitdagingen en kansen bij het inrichten van een erfgoeddepot in een kerkgebouw?
Op zoek naar antwoorden op deze vragen, ging PARCUM het voorbije jaar in gesprek met een stuurgroep van erfgoedexperts en belanghebbenden. We volgden vijf pilootcases van nabij op, om vanuit de praktijk werk te maken van een visie en richtlijnen over de bewaring van religieus erfgoed in erfgoeddepots in kerkgebouwen.
Tijdens deze studiedag lichten we de onderzoeksresultaten toe. Daarnaast bespreekt één van de trekkers van de Brugse pilootcase ervaring en inzichten. In het panelgesprek staan we vervolgens stil bij de meest toegankelijke en budgetvriendelijke basismaatregelen en de rol die de erfgoedpartners kunnen opnemen in een gemeenschappelijk streven naar een duurzame, verantwoorde bewaring van de religieuze materiële cultuur.
Programma
- 9u15 - Onthaal
- 9u30 - Welkom
Professor dr. Flora Carrijn (KU Leuven)
- 9u40 - Toelichting onderzoeksresultaten
Ellen Descamps (PARCUM)
- 10u30 - Getuigenis pilootcase Brugge
Lothar Casteleyn (Stad Brugge)
- 11u00 - Koffiepauze
- 11u20 - Panelgesprek: budgetvriendelijke basismaatregelen en ondersteuning bij de bewaring van religieus erfgoed door kleine collectiehouders die erfgoedzorg niet als kerntaak hebben
- 12u10 - Slotbeschouwing
- 12u30 - Lunch
Praktisch
- Wanneer: dinsdag 5 oktober, 9u15 - 13u30
- Prijs: 25 euro (incl. lunch)
- Waar: KU Leuven Campus Antwerpen – Carolus (Hendrik Conscienceplein 8, 2000 Antwerpen), Kapel
- Doelpubliek: erfgoedsector
- Inschrijven kan t.e.m. vrijdag 24 september
Opmerking: De studiedag is gericht op professionals uit de erfgoedsector. Kerkbesturen en vrijwilligers kunnen aansluiten op onze jaarlijkse studiedag 'Zorgen voor Morgen' in december. Hierop voorzien we een toelichting op maat van deze doelgroep.
Andere aankomende evenementen
Vragenuurtje: Bestemmingsprofiel en timing kerkenbeleidsplan
Benieuwd naar wat er mogelijk is in je kerk? Tijdens een online vragenuurtje gaat Platform Toekomst Parochiekerken in detail over het bestemmingsprofiel, dat inzicht geeft in de ruimtelijke toekomstmogelijkheden van kerkgebouwen.
Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.