Erfgoedzorg in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: een geslaagde aanpak!
Een studiedag over behoud en beheer met de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde als voorbeeld.
Erfgoedzorg in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: een geslaagde aanpak!
We heten je van harte welkom in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dendermonde, waar diezelfde kerk dienst zal doen als inspirerend voorbeeld inzake behoud en beheer. In 2016 onderging dit historische gebedsgebouw een grondige inspectie door Monumentenwacht, wat resulteerde in een ambitieus stappenplan voor erfgoedzorg.
Hoe bewaar je liturgisch textiel? Hoe kan een actieve insectenaantasting aangepakt en beheerst worden? Hoe kunnen de bergruimtes in een kerk geoptimaliseerd worden? Welke subsidies kunnen aangevraagd worden? Kortom, een reeks praktische tips om zelf adequaat je kerkgebouw en de inboedel te behouden en te beheren.
Programma
- 10u00: Welkom en voorstelling PARCUM (Stefanie van der Zweth, PARCUM)
- 10u10: Voorstelling traject Onze-Lieve-Vrouwekerk Dendermonde (Sien Godderis, Monumentenwacht)
- 11u00: Panelgesprek met Monumentenwacht, het Kerkbestuur en vrijwilligers
- 11u30: Aandachtspunten bij veiligheidszorg (Judith Delbaere, PARCUM)
- 12u15: Voorstelling uitleendienst FARO (Stefanie van der Zweth, PARCUM)
- 12u30: Lunch
- 13u30: Rondleiding door de medewerkers van de kerk en Monumentenwacht
- 15u00: Drie demonstratietafels met toelichting over behoud en beheer van onder andere hout, metaal en textiel (Monumentenwacht)
- 16u00: Einde
Praktisch
- Waar: Onze-Lieve-Vrouwekerk, O.-L.-Vrouwekerkplein z/n, 9200 Dendermonde
- Wanneer: donderdag 12 oktober, van 10u00 tot 16u00
- Voor wie: erfgoedbeheerders, vrijwilligers, kerk- en parochieteams, religieus erfgoedprofessionals
- Prijs: 50 euro
Erfgoedadvies
Als expertisecentrum voor religieus erfgoed biedt PARCUM een specifieke dienstverlening voor eigenaars en beheerders van publiek en privaat religieus erfgoed van de erkende erediensten in Vlaanderen. Op onze website vind je tal van tips hoe je aan de slag kan met je erfgoed.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.