Netwerkdag Lourdesgrotten
'Als jij niet naar Lourdes kan gaan, dan komt Lourdes wel naar jou toe’. Dat was het idee achter de vele Lourdesgrotten die Vlaanderen rijk is. Zo’n grot is niet alleen een plaats voor gebed en Mariaverering, maar ook een stilteplek en rustpunt midden in de drukte.
Als beheerder van Lourdesgrotten word je vaak met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Dat gaat van heel praktische vragen over cementrestauratie en onderhoud tot de zoektocht naar vrijwilligers. Maar ook hoe je jouw Mariagrot vandaag een zinvolle betekenis kan geven.
Na het succes van de eerste netwerkdag ‘Lourdesgrotten in Vlaanderen en Brussel’ vorig jaar, ben je op zaterdag 23 september meer dan welkom op de netwerkdag in Edegem. Als beheerder of vrijwilliger krijg je praktische tips over onderhoud, restauratie en ontsluiting van Mariagrotten. Je steekt op hoe je met digitale toepassingen een nieuw publiek kan laten kennismaken met jouw Lourdesgrot. Hoe promoot je jouw grot en de activiteiten errond bij een breed publiek? En je leert andere enthousiastelingen over Lourdesgrotten in Vlaanderen beter kennen.
In samenwerking met Monumentenwacht, KADOC-KU Leuven en Erfgoedcel Brussel en Erfgoedcel Zuidrand.
Programma
- 9u30-10u00: Onthaal met koffie
- 10u00- 10u05: Inleiding
- 10u05-10u35: Voorstelling nieuwe website Kapelletjes in Vlaanderen (Joris Colla, KADOC-KU Leuven)
- 10u35-11u15: Publiekswerking en Lourdesgrotten
- Hoe aan de slag met de ErfgoedApp? (Bram Dierckx, Erfgoed Balen)
- Lees-en kijktips over Lourdesgrotten
- 11u15-11u30: Pauze
- 11u30-13u00: Beheer en renovatie van Lourdesgrotten Olsene en Brasschaat
- Lourdesgrot Olsene Rotse (Paul Lapierre en Lapis Arte)
- Lourdesgrot Brasschaat (Wim Tweepenninckx en Frederik Pieters)
- Vragen en uitwisseling
- Lourdesgrot Olsene Rotse (Paul Lapierre en Lapis Arte)
- 13u00-14u00: Broodjeslunch en vertoning film over Lourdesgrot in basiliek
- 14u00-15u00: Rondleiding in domein Edegem
Lees- en kijktips:
- De referentiewebsite over Lourdesgrotten van Hilde Poleunus: www.lourdesgrotten.com
- Het recente boek van Lambert Bijnens uit Opoeteren (Maaseik) over de Lourdesgrotten van Belgisch en Nederlands Limburg
- De podcast over cementrustiek van IOED – erfgoedcel De Merode, verzorgd door Eva Droogmans
- De publicatie over het Mariaal heiligdom van Joyau nabij Ciney
De Lourdesgrot van Humbeek
Als eindwerk voor de opleiding televisie aan het Rits maakte Nelson Cauwenberghs in 2014 een documentaire rond de gebeurtenissen naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de Lourdesgrot van Humbeek.
In 1952 vertrokken 12 jonge Kajotters uit Humbeek op bedevaart naar Lourdes. Van hun reis brachten zij een groot Mariabeeld mee. Na een lange zoektocht om een geschikte plaats te vinden voor het beeld, besloten ze een grot te bouwen. De hele gemeenschap nam deel aan het project en in 1954, toen de grot eindelijk af was, werd het beeld in de nis geplaatst. Gedurende 60 jaar werd er gezorgd voor hun grot en hun heilige maagd. Tot plots de ochtend van 1 mei 2013 het beeld verdwenen blijkt. De gemeenschap is in rouw. Wie doet nu zoiets? En waar zou het beeld op dit moment zijn?
Het verdwijnen van het beeld, de emotie en de vastberadenheid van de Humbeekse gemeenschap, waren voor Nelson de aanleiding om deze groep mensen te volgen die als enig doel hadden: in de voetsporen van de Kajotters treden en 60 jaar later Maria van Lourdes opnieuw naar Humbeek halen.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.