Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Erfgoedobjecten taxeren

Wanneer je een financiële waarde wil plakken op je erfgoedobjecten, laat je ze door een taxateur onder de loep nemen.

Er kunnen verschillende redenen zijn om erfgoedobjecten te laten taxeren. Wil je een verzekering afsluiten? Ga je een erfgoedobject in bruikleen geven? Dan is het soms noodzakelijk om een financiële waarde aan een voorwerp toe te kennen. Zo'n waardebepaling is geen nattevingerwerk en vraagt de nodige achtergrondkennis.

Kerk- en kloosterboedels kunnen heel uiteenlopende objecten bevatten. Religieus meubilair, liturgisch vaatwerk, processieattributen, reliekhouders, religieus textiel, schilderijen, beeldhouwwerken, glasramen, funerair erfgoed, … Door onze jarenlange ervaring met religieus erfgoed beschikken wij over heel wat wetenschappelijke kunsthistorische expertise, maar ook de nodige marktkennis. Daarnaast beschikken we over een breed vertakt landelijk en internationaal netwerk.

Bij PARCUM kan je terecht voor een onafhankelijke en objectieve taxatie van alle soorten religieuze erfgoedobjecten.

Dienstverlening roerend objecten kelk inventaris 2014 C Cossu 1

Hoe gaan we te werk?

  1. Het taxatieproces begint altijd bij de erfgoedinventaris. Die is essentieel voor een goed beheer van het roerend erfgoed én noodzakelijk voor een taxatie.
  2. Voor elk object voeren we een kunsthistorische en materiaaltechnische analyse en een marktonderzoek uit. Op basis hiervan bepalen we de taxatiewaarde.
  3. Je ontvangt een taxatieverslag met de bepaalde taxatiewaardes en de bijhorende toelichting.

Meer weten?

Heb je een vraag over taxeren of wil je een offerte aanvragen? Dan kan je bij Jan Klinckaert terecht.

Jan klinckaert

Jan Klinckaert

Adviseur religieus erfgoed Limburg | Aanspreekpunt islamitisch erfgoed