Meesters in Verbeelding: Meesterverhaal
Recent lanceerden we de Meestertocht 'Meesters in Verbeelding'. Deze toeristische route kadert binnen het project Vlaamse Meesters op hun Plek, een initiatief van Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV). Naast de reeks kortverhalen die je ter plekke kan beluisteren, ontwikkelden we een uitgebreider audiofragment, het 'Meesterverhaal', dat integraal online te beluisteren valt.
Het Meesterverhaal licht de algemene insteek van het netwerk toe. Want wat verbindt die religieuze erfgoedparels van de tocht Meesters in Verbeelding nu? Waarin schuilt de kracht van deze kunstwerken in situ? Wat vertelt een kunstwerk over haar plek en de mensen van die tijd? Je komt tijdens het luisteren naar het Meesterverhaal in aanraking met de verbeeldende en verhalende kracht van religieus erfgoed.
Beluister het Meesterverhaal op Spotify en Soundcloud.
Andere interessante blogartikels
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals het zingen van getijdengebed, het beoefenen van kloosterambachten , het manueel luiden van de klokken enzovoort. De monniken van Sept-Fons beoefenen daarnaast een minder gekende praktijk, de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.
Maak kennis met Tom en Emma
Het erfgoedlandschap is altijd in beweging. En dus ook onze organisatie. Dit jaar mochten we Tom Werner en Emma Wyndaele in ons team verwelkomen. Leer hen beter kennen in dit dubbelinterview.