De stille getuige

11.12.2019 - 2.02.2020

Dossiertentoonstelling

Iedereen kent het kerstverhaal. Maar wat als we je nu vertellen dat je het échte verhaal nog niet kent! Deze winter nemen de stille getuigen van het kerstverhaal het woord. Waar is de verdwenen vroedvrouw naartoe? En is Jozef een dronkenlap of een voorbeeldige 'pluspapa'? Zelfs de ezel en de os spreken voor het eerst over het grote wonder. Met enkele objecten uit de eigen collectie vertellen we een andere kant van het meest gekende verhaal ter wereld.

Uitgangspunt van de dossiertentoonstelling is het schilderij Aanbidding van de herders van Theodoor van Loon (1581/82 - 1649). Als caravaggist was Theodoor van Loon in zijn tijd een ronkende naam. Met de nodige dramatiek en innovatie maakte hij naam en faam in Italië en de Lage Landen. Ook in het werk Aanbidding van de herders is zijn hand duidelijk herkenbaar. 

Van Loons werk werd anderhalf jaar geleden gerestaureerd. Het werk is voor de eerste keer na de restauratie te bewonderen in PARCUM.

Lees meer over het kunstwerk
Theodoor van Loon, Aanbidding van de herders, tweede kwart 17de eeuw, olieverf op doek

Theodoor van Loon, Aanbidding van de herders, tweede kwart 17de eeuw, olieverf op doek - PARCUM, collectie Abdij van Park - © IPARC