Dsghero

De stille getuige

11 december 2019 - 2 februari 2020

Iedereen kent het kerstverhaal. Maar wat als we je nu vertellen dat je het échte verhaal nog niet kent! Deze winter nemen de stille getuigen van het kerstverhaal het woord.

Dossiertentoonstelling

Iedereen kent het kerstverhaal. Maar wat als we je nu vertellen dat je het échte verhaal nog niet kent! Deze winter nemen de stille getuigen van het kerstverhaal het woord. Waar is de verdwenen vroedvrouw naartoe? En is Jozef een dronkenlap of een voorbeeldige 'pluspapa'? Zelfs de ezel en de os spreken voor het eerst over het grote wonder. Met enkele objecten uit de eigen collectie vertellen we een andere kant van het meest gekende verhaal ter wereld.

Uitgangspunt van de dossiertentoonstelling is het schilderij Aanbidding van de herders van Theodoor van Loon (1581/82 - 1649). Het werk werd anderhalf jaar geleden gerestaureerd. En is voor de eerste keer na de restauratie te bewonderen in PARCUM.

De caravaggist Van Loon

Als caravaggist was Theodoor van Loon in zijn tijd een ronkende naam. Met de nodige dramatiek en innovatie maakte hij naam en faam in Italië en de Lage Landen. Ook in het werk Aanbidding van de herders is zijn hand duidelijk herkenbaar. Op meesterlijke wijze betrekt de kunstenaar de kijker bij de scene. Als een gepauzeerd stukje film. Ook het onderwerp was bij de schilder zeer geliefd. Zo zijn er van deze scene uit het kerstverhaal meerdere variaties gekend.

  • PARCUM
    PARCUM
  • PARCUM
    PARCUM
  • PARCUM
    PARCUM
Raam 3 Bekering GL PO 06 2b INT 5031 cor
Wordt verwacht

Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen

3.05.21 - 31.07.21

03.05.21 - 31.07.21

Ontdek negen eeuwen vol cultuur, religie, spiritualiteit, architectuur en zin voor schoonheid. Leer meer over Norbertus, de orde en haar bewogen geschiedenis. En ontdek de pas gerestaureerde historische ruimtes van de Abdij van Park.