Geloofsgemeenschappen laten virtueel binnenkijken in hun gebedshuizen
11 september 2020
Hoe ziet een moskee er vanbinnen uit? Welke rituelen zijn belangrijk bij de joodse eredienst? En wat is de betekenis van iconen bij orthodoxe christenen? Om het divers religieus erfgoed in Vlaanderen in al zijn facetten in de kijker te zetten, maakten PARCUM en KADOC-KU Leuven zes filmpjes. Deze filmpjes zijn vanaf zondag 13 september online te bekijken.
Met het project ‘Hemelsbreed: divers religieus erfgoed in Vlaanderen’ brengen PARCUM en KADOC-KU Leuven het erfgoed en de erfgoednoden van de verschillende erkende erediensten voor het eerst in kaart. Het initiatief focust daarbij op de anglicaanse, de islamitische, de israëlitische, de orthodoxe en de protestants-evangelische eredienst. Voor de rooms-katholieke eredienst werd zo’n onderzoek eerder al uitgevoerd.
De superdiverse samenleving van vandaag is een realiteit die zich weerspiegelt in een veelheid van religies en levensbeschouwingen. De diversiteit van deze gemeenschappen komt tot uiting in de geloofsbeleving, maar ook in hun gebruiken en objecten. Dit leidt tot een boeiende en gevarieerde mix van religieus erfgoed. Zowel voor hun eigen werking als voor de bredere maatschappij is het belangrijk om zorg te dragen voor dit divers erfgoed.
Momenteel worden de resultaten van een grootschalige bevraging bij de orthodoxe, israëlitische, anglicaanse, protestants-evangelische en islamitische erediensten gevalideerd en geanalyseerd. Op een studiedag in het najaar van 2020 worden de bevindingen voorgesteld. Maar om het brede publiek nu al te sensibiliseren en bekend te maken met het religieus erfgoed van deze gemeenschappen, maakten PARCUM en KADOC-KU Leuven zes filmpjes.
Met de filmpjes wordt de kijker geïntroduceerd in de boeiende wereld van het divers religieus erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Een anglicaanse kerk in Knokke, een synagoge in Oostende, een moskee in Zele, een protestants-evangelische kerk in Deurne, een orthodoxe kerk in Leuven en een rooms-katholieke kerk in Sint-Truiden komen aan bod.
De filmpjes zijn te bekijken op www.hemelsbreed.be vanaf zondag 13 september, in het kader van Open Monumentendag.