KIK-IRPA

Tot op het bot. Het verhaal van een Vlaams topstuk

22 augustus 2020 - 18 oktober 2020

Deze zomer heb je de kans om twee unieke erfgoedstukken in PARCUM te bewonderen. Het reliekschrijn van Sint-Odilia en de koorstoel van Sint-Lutgardis maken een tussenstop in het museum, voor ze naar hun nieuwe permanente locatie verhuizen.

De twee erfgoedstukken verlaten hun thuis in Abdij Mariënlof (Limburg) voorgoed. Het schrijn en de koorstoel werden er vaak bezocht. Niet alleen omwille van hun cultuurhistorische waarde, maar vooral om hun religieuze betekenis.

Het dertiende-eeuwse reliekschrijn van Sint-Odilia geeft op sublieme wijze het verhaal van de heilige weer. De voorstellingen zijn de oudste paneelschilderingen van de Nederlanden. In 2011 werd het erkend als Vlaams topstuk. Op de koorstoel van Sint-Lutgardis vestigen heel wat jongedames een laatste sprankeltje hoop. Vrouwen die niet of moeilijk zwanger raken, nemen tot op vandaag plaats op de stoel om Sint-Lutgardis om een gunst te smeken. Dit bijzonder, levend ritueel maakt de stoel tot een uniek stuk religieus erfgoed.

De expo ‘Tot op het bot. Het verhaal van een Vlaams topstuk’ gaat dieper in op de uitzonderlijke betekenis van deze stukken. Wat maakt een Vlaams topstuk, een topstuk? Wat is er zo bijzonder aan het schrijn? En welke waarde heeft de stoel voor de vrouwen die er plaats op nemen? Ontdek het deze zomer in PARCUM! Een eenmalige kans die je niet mag missen!