CRKC 0001 0012

Op hoop van zegen

18 december 2020 - 28 maart 2021

Focustentoonstelling

Ziekten en epidemie├źn razen verwoestend over de wereld. Onheil en rampspoed zijn schering en inslag. Geneeskunde staat nog in haar kinderschoenen en verklaringen voor bepaalde ziekten zijn er nog niet. Hoe zou jij reageren? En tot wie richt jij je voor hulp?

In de middeleeuwen zochten katholieke gelovigen hun toevlucht tot heiligen. Hun steun bij onheil, rampspoed, ziekte en tegenslag. Met heel wat legendes, rituelen en gebruiken tot gevolg. Soms vergeten. Maar vaak ook vandaag nog een troost en kracht voor veel mensen.

Voor elke kwaal een heilige

Heiligen zijn alomtegenwoordig in het religieuze leven in Vlaanderen. Van nierklachten over hondsdolheid tot plotse haaruitval, voor elke kwaal of tegenslag vind je een heilige. Even divers zijn de beweegredenen om een heilige te vereren. Overeenkomsten tussen het leven van de heilige en de ziekte of een link met het attribuut van de heilige. En soms, heel soms is het toch vooral ontsproten aan de creativiteit van de gelovigen zelf.

Stukken uit de eigen collectie laten je kennismaken met de rijkdom aan geneesheiligen in Vlaanderen. Maar vooral ook met vertederende en soms grappige rituelen en gebruiken. In een moeilijke tijd brengt deze focusexpo een glimlach op je gezicht!

Kn001833
Wordt verwacht

Aan tafel!

21.04.24 - 20.10.24

In de tentoonstelling 'Aan tafel' belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water.