LOOVT NIKKI DRUK 4 CM AFLOOP

Lost Heartbeats

11 september 2022 - 15 december 2022

In de nok van de abdij kom je dit najaar helemaal tot rust. Artiest en rouwontwerper Stijn D'Hondt onthult er vijftien verliesverhalen op een audiovisuele manier. De kunstwerken zijn gebaseerd op de hartslagen van gesprekspartners die elk een andere vorm van verlies meemaakten. De interactieve expo 'Lost Heartbeats' neemt je mee in het meest universele gevoel van allemaal: loslaten en anders leren vasthouden.

Openhartigheid als taboedoorbreker

Uit onderzoek blijkt dat je verschillende soorten hartpijn kan ervaren tijdens een rouwproces. Die pijn is niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar in je hartcurve. Deze afwijkingen vormden de inspiratie voor ‘Lost Heartbeats’, de nieuwe kunstlijn van Stijn D’Hondt. Tijdens een openhartig gesprek met mensen die een verlieservaring meemaakten, nam Stijn hun hartslag op. Aan de hand van deze unieke hartslagen creëerde hij nostalgische landschappen via datavisualisatie en persoonlijke details uit de gesprekken.

De verhalen en de kunstwerken worden voor het eerst getoond aan het grote publiek. Als bezoeker word je uitgedaagd om te luisteren en te kijken naar de harten van boegbeelden en jezelf.

Met dit project wil Stijn D'Hondt het taboe rond rouwen doorbreken en bespreekbaar maken. ‘Het gaat niet enkel over de dood, ik wilde ook verhalen brengen over liefdesverdriet, het afscheid van een goed functionerend lichaam, een gezonde planeet, een huisdier of een thuisland. Het is net de variëteit van verlies die ik onder de aandacht wil brengen.’

MG 0008

Over Stijn D’Hondt

Stijn is ontwerper en mede-oprichter van creatief bureau Heren Loebas. Loovt is ontstaan als passieproject, vanuit een persoonlijke ervaring. Bij het overlijden van zijn moeder zocht hij naar hoopvolle ontwerpen die haar positieve persoonlijkheid zouden visualiseren tijdens haar afscheid. Al snel werd duidelijk dat dit nauwelijks te vinden was. Daarom ging hij de uitdaging zelf aan. Hij creëerde haar rouwbrief, herdenkingskaartje en vrolijkte de dienst op met ballonnen om zo het leven te vieren dat ze gehad heeft.

Enkele weken na het overlijden ontwikkelde hij zijn eerste reeks ontwerpen 'Until Forever'. Deze kunstwerken werden kort daarna tentoongesteld in het National Design Museum in Mexico City. Jaren later startte D’Hondt Loovt, een troostmerk dat aan de hand van hoopvolle designs en kunst het taboe rond verdriet en rouwen wil doorbreken. Loovt staat voor het vieren van het leven én van wat geweest is. Met Loovt wil Stijn liefde verspreiden en dierbaren loven in periodes wanneer het soms moeilijker gaat.

Campgnebeeld tijdelijk vierkant
Wordt verwacht

Aan tafel!

21.04.24 - 20.10.24

In de tentoonstelling 'Aan tafel' belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water.