52018714297 3d1437aece k 1

Ergens onderweg

6 mei 2022 - 28 augustus 2022

Kom mee op tocht langs religieuze wegen, bedevaartsoorden, schuilaltaren en processies. Van heilige reisgezellen tot vluchtelingen vandaag.

Mensen zijn al eeuwenlang onderweg. De beslissing om het vertrouwde achter te laten, is weloverwogen of onvermijdelijk. Soms spoort religie mensen aan om zich te verplaatsen. Bewogen of gedreven door hun geloof gaan ze op pad. In Bijbelse verhalen lees je over weken- of zelfs jarenlange tochten. Individuen of hele volkeren gaan op de vlucht voor farao’s en koningen, oorlog en geweld. En zelfs vandaag steken mensen zeeën en landsgrenzen over op zoek naar veiliger oorden. Maar ook op kleine schaal speelt ‘op pad gaan’ een rol binnen religie. Denk maar aan de duizenden gelovigen die jaarlijks naar heilige plaatsen trekken. Of nog dichter bij huis, waar ze tijdens een van de vele processies door de straten van dorpen en steden passeren.

De tentoonstelling 'Ergens onderweg' belicht wat mensen dreef en drijft om op pad te gaan. Met welk doel voor ogen zijn ze onderweg? En hoe beleven ze hun geloof? PARCUM neemt je in deze expo mee op tocht langs religieuze wegen, heilige reisgezellen, bedevaartsoorden en souvenirs, attributen en rituelen. Van historische reizigers tot vluchtelingen vandaag.

Cedric Verhelst
Cedric Verhelst

Topstukken en klein religieus erfgoed

‘Ergens onderweg’ brengt Vlaamse topstukken in dialoog met klein alledaags religieus erfgoed. Zo toont het museum vier Vlaamse topstukken: drie indrukwekkende beelden van de Elsloo-groep en een 15de-eeuwse Bijbel uit de Sint-Baafskathedraal van Gent, een toonbeeld van de Vlaamse miniatuurkunst. Maar even goed sta je oog in oog met bijzondere erfgoedobjecten: een toonkast met miniatuurweergave van een processie, een 16de-eeuwse scheepskelk, een gebedsnoot uit palmhout met de voorstelling van de reisheilige Sint-Christoffel, een ex-voto in de vorm van een schip en een unieke kast die omgevormd kan worden tot een altaar.

De tentoonstelling brengt grote en kleine verhalen, van ver en dichtbij met elkaar in verbinden. Met vaak nooit eerder getoonde kunstwerken en objecten neemt 'Ergens onderweg' je mee naar het prille begin van mensen in beweging, passeer je langs de belangrijkste bedevaartsplaatsen, ontdek je een keur aan reisheiligen en leer je over prachtige plaatsen en legendes dichterbij huis. Maar de tentoonstelling maakt ook kristalhelder dat onderweg zijn vaak politiek en sociaal beladen zijn. Met werk van hedendaagse kunstenaars Karl Philips, Sven ’t Jolle, Aslan Goisum en Erkan Özgen legt de tentoonstelling de link naar vandaag. We staan in ons jachtig leven misschien wel te weinig stil bij mensen die vandaag, op dit eigenste moment, vluchtend onderweg zijn, of erger, zelfs niet kunnen vluchten.

Erkan Özgen
Erkan Özgen