Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Centre culturel La chapelle

Een Mariakapel met een uitzonderlijke wisselwerking tussen religie en cultuur.

Oude naam
La chapelle Notre Dame du Marché
Locatie
Grand Place 42
1370 Jodoigne
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Type bestemming
Nevenbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Ja

Geschiedenis van de Mariakapel

In 1353 werd de Mariakapel op de Grote Markt van Geldenaken in gebruik genomen als de enige plaats voor religieuze erediensten intramuros. De kapel, opgetrokken in Gobertangesteen, onderging in de loop der eeuwen verschillende transformaties.

Het gotische bouwwerk bestaat in essentie uit een éénschepige ruimte met koor, geflankeerd door een imposante spiraalvormige klokkentoren. In het hoge portaal met spitsboog op de centrale as van de kerk, bevindt zich een deuropening bekroond met een afgeplatte boog. Hierboven staat een beeld van Maria, door een lokale kunstenaar vervaardigd in 1954.

Cultuur en religie vreedzaam onder hetzelfde dak

Het Waals gewest, de stad Geldenaken, de kerkfabriek van Saint-Médard en de provincie Waals-Brabant sloegen de handen in elkaar om dit erfgoed te vrijwaren voor de toekomst. In 2011 heropende de kapel met, naast haar religieuze functie, nu ook een culturele en toeristische opdracht. Uniek is dat de kapel hiervoor slechts gedeeltelijk onttrokken werd aan de eredienst - een uitzondering in België. Dit toont aan dat het volledig onttrekken niet altijd noodzakelijk is om een religieus gebouw een andere (neven)bestemming te geven. Een beheerderscommissie verzekert de goede wisselwerking tussen de verschillende activiteiten. De Cultuurdienst staat in voor de organisatie van de culturele evenementen, maar elke donderdagochtend wordt er plaats gemaakt voor een eucharistieviering.

De kapel is uitgerust met een telescopische tribune met 100 zitplaatsen, een mobiel podium, tentoonstellingswanden en technische installaties die discreet in de ruimte verwerkt werden. Bezoekers kunnen sindsdien in de kapel genieten van een concert, een spektakel of een tentoonstelling.

Een eervolle vermelding

Op 16 juni 2013 kreeg het project een eervolle vermelding op de Europa Nostra Awards 'voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het behoud en de valorisatie van het erfgoed'.

Andere herbestemde kerken