Ontmoetingsdag Sint-Antoniusvieringen 2024
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Op 17 januari 2023, niet toevallig de feestdag van Sint-Antonius, plaatste de Vlaamse Minister van Cultuur de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit is het resultaat van een traject waarbij een heel aantal vieringen betrokken waren. De erkenning is echter geen eindpunt, maar betekent de doorstart van een heus netwerk van Sint-Antoniusvieringen waarbij de vieringen elkaar inspireren en ondersteunen. Elke viering heeft zijn eigenheid, maar ze delen allemaal een gemeenschappelijke kern.
Na de succesvolle eerste editie van de ontmoetingsdag voor Sint-Antoniusvieringen, organiseren we een tweede ontmoetingsdag op zaterdag 23 maart 2024 in Edegem. Ben jij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Benieuwd hoe andere Sint-Antoniusvieringen aan een toekomst voor hun viering werken? Op zoek naar inspiratie en praktische tips? Dan is deze ontmoetingsdag iets voor jou!
De ontmoetingsdag is een initiatief van de Werkgroep Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen, met ondersteuning van CAG, Histories en PARCUM.
Programma
13u30 Onthaal met koffie en thee
14u00 Welkom en inleiding ‘Naar een duurzame toekomst voor de Sint-Antoniusvieringen: wat betekent de erkenning voor de Sint-Antoniusvieringen? (Hugo Tant, Sint-Antoniusviering Edegem)
14u15 Praktijkvoorbeelden deel 1 (Sint-Antoniusviering Geel-Bel en Sint-Antoniusviering Bemelen-Nederland)
14u45 Netwerkmoment met koffie en thee
15u15 Praktijkvoorbeelden deel 2 (Sint-Antoniusviering Rotselaar en Sint-Antoniusviering Zalfen-Malle)
15u45 Archiefzorg voor Sint-Antoniusvieringen (Joris Colla, KADOC-KU Leuven)
16u05 Vragenronde en conclusies
16u30 Einde
Andere aankomende evenementen
Apero Talk: Charlotte Kleyn
Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?
Apero Talk: Burp
'Smaak is subjectief'. Wie bepaalt wat goede smaak is, en wat goed smaakt. Geschiedenis en hoe kunstenaars hun wereld visualiseerden is een constante wisselwerking. Tijdens deze Apero Talk gaat BURP graag de discussie aan over interpretatie en smaak, goede of slechte.
Webinar ‘Aan de slag met je kapel of Lourdesgrot: publiekswerking en beleving’
Laat je inspireren en neem deel aan het webinar ‘Aan de slag met je kapel of Lourdesgrot: publiekswerking en beleving’. Tijdens het webinar komen een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod en krijg je praktische tips om een breder publiek te bereiken voor je kapel of Lourdesgrot.