
Ontmoetingsdag Sint-Antoniusvieringen 2024
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Op 17 januari 2023, niet toevallig de feestdag van Sint-Antonius, plaatste de Vlaamse Minister van Cultuur de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit is het resultaat van een traject waarbij een heel aantal vieringen betrokken waren. De erkenning is echter geen eindpunt, maar betekent de doorstart van een heus netwerk van Sint-Antoniusvieringen waarbij de vieringen elkaar inspireren en ondersteunen. Elke viering heeft zijn eigenheid, maar ze delen allemaal een gemeenschappelijke kern.
Na de succesvolle eerste editie van de ontmoetingsdag voor Sint-Antoniusvieringen, organiseren we een tweede ontmoetingsdag op zaterdag 23 maart 2024 in Edegem. Ben jij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Benieuwd hoe andere Sint-Antoniusvieringen aan een toekomst voor hun viering werken? Op zoek naar inspiratie en praktische tips? Dan is deze ontmoetingsdag iets voor jou!
De ontmoetingsdag is een initiatief van de Werkgroep Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen, met ondersteuning van CAG, Histories en PARCUM.
Programma
13u30 Onthaal met koffie en thee
14u00 Welkom en inleiding ‘Naar een duurzame toekomst voor de Sint-Antoniusvieringen: wat betekent de erkenning voor de Sint-Antoniusvieringen? (Hugo Tant, Sint-Antoniusviering Edegem)
14u15 Praktijkvoorbeelden deel 1 (Sint-Antoniusviering Geel-Bel en Sint-Antoniusviering Bemelen-Nederland)
14u45 Netwerkmoment met koffie en thee
15u15 Praktijkvoorbeelden deel 2 (Sint-Antoniusviering Rotselaar en Sint-Antoniusviering Zalfen-Malle)
15u45 Archiefzorg voor Sint-Antoniusvieringen (Joris Colla, KADOC-KU Leuven)
16u05 Vragenronde en conclusies
16u30 Einde
Andere aankomende evenementen

Netwerkdag Lourdesgrotten & kapelletjes
Op zaterdag 22 maart 2025 brengen PARCUM en KADOC-KU LEUVEN, in samenwerking met Monumentenwacht en andere partners, de twee netwerken Lourdesgrotten en kapelletjes samen op een boeiende netwerkdag te Kortrijk. Tijdens deze netwerkdag kom je meer te weten over de verschillende regionale financieringsmogelijkheden, krijg je praktische tips over onderhoud en gaan jullie als beheerders en vrijwilligers met elkaar in gesprek over onder andere het immateriële verhaal achter jullie Lourdesgrot of kapel.