Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?
Aan de slag met kapelerfgoed
Wil je graag informatie vinden over een kapel in je buurt? Of wil je een activiteit organiseren gelinkt aan een kapel? Je weet niet goed hoe hieraan te beginnen?
In twee sessies gaan we dieper in op de tradities en gebruiken rond de kapel en waar je informatie kan vinden over je kapel. Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote veldkapellen. Veel van die kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities, gebruiken en verhalen.
Vormingssessie 1
In het onderdeel 'Hoe zet ik in op de toekomst van mijn kapel?' bekijken we stap voor stap hoe je aan de slag kan gaan met je kapel. Hoe kan je nieuwe activiteiten organiseren rond een kapel of deze een nieuwe invulling geven die gedragen wordt door een zo groot mogelijke gemeenschap? Via een stappenplan loodsen we je doorheen dit proces.
Vormingssessie 2
In de sessie ‘Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?’ leer je stap voor stap waar je informatie kan vinden over je kapel. Via verschillende bronnen, van mondelinge geschiedenis over historische kaartmateriaal tot parochie-archieven, kan je het verhaal achter je kapel achterhalen. Tijdens de sessie bekijken hoe je de kapel beschrijft zodat die alle informatie bevat.
Praktisch
Lesgevers
Laura Hemelings (Histories), Hendrik Vandeginste (Histories) of Bert Verheyden (PARCUM).
Prijs
Deze vormingssessies zijn gratis.
Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden. Bij voorkeur volg je beide sessies, maar het is geen verplichting.
Doelgroep
Iedereen met een interesse in het verhaal van lokale kapellen, met oog op verleden, heden en toekomst.
Organisatie en partners
Histories en PARCUM i.s.m. met onderstaande erfgoedorganisaties.
Tijdstip
Beide vormingen gaan steeds door van 19u tot 21u.
Waar en wanneer
De twee vormingen kan men volgen op vijf locaties in Vlaanderen. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Raadpleeg de locaties en datums hieronder:
Vorming 1 ‘Hoe zet ik in op de toekomst van mijn kapel?’
- Dinsdag 28 februari, Ternat, i.s.m. Erfgoedcel Zender
Vergaderzaal Sportcentrum, Van Cauwelaertstraat 40, 1740 Ternat - Donderdag 2 maart, Kortrijk, i.s.m. Erfgoedcel Zuidwest
W13, President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk - Dinsdag 7 maart, Aarschot, i.s.m. Erfgoedcel de Merode
't Bruine Café, Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot - Dinsdag 7 maart, Eeklo, i.s.m. Erfgoedcel COMEET
OC 't Kerkplein, zaal Zonnelied, Kerkplein 4, 9900 Eeklo - Donderdag 9 maart, Hoeselt, i.s.m. Erfgoed Haspengouw
Cafetaria Kluis van Vrijhern, Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt
Vorming 2 ‘Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?’
- Dinsdag 14 maart, Ternat, i.s.m. Erfgoedcel Zender
Vergaderzaal Sportcentrum, Van Cauwelaertstraat 40, 1740 Ternat - Donderdag 16 maart, Kortrijk, i.s.m. Erfgoedcel Zuidwest
Begijnhof, Sint-Annazaal, Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk - Dinsdag 21 maart, Eeklo, i.s.m. Erfgoedcel COMEET
OC 't Kerkplein, zaal Zonnelied, Kerkplein 4, 9900 Eeklo - Dinsdag 21 maart, Turnhout, i.s.m. Erfgoed Noorderkempen
Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout
- Donderdag 23 maart, Hoeselt, i.s.m. Erfgoed Haspengouw
Cafetaria Kluis van Vrijhern, Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.