Onze collectie in jouw huiskamer
Onze collectie in jouw huiskamer!
Geniet van enkele werken uit onze collectie. Kom mee op ontdekkingstocht! En krijg regelmatig een cultureel pareltje voorgeschoteld.
Heilige Antonius Abt
Op 17 januari wordt 'Toontje met het varken' gevierd. De heilige Antonius Abt wordt afgebeeld als een oude man, met een varken, een bel en vuur. De link? Het Antoniusvuur zit er voor iets tussen!
Gezegende broodjes van de heilige Nicolaas van Tolentino
Gewijde broodjes eten tegen koorts? De heilige Nicolaas van Tolentino wordt als pestheilige vereerd, maar ook tegen een plotse dood, koorts en besmettelijke ziekten. Zieken offerden vaak geldstukken, werden gezegend met zijn relieken of kregen gewijde broodjes mee. Daarvan moesten ze gedurende negen dagen eten.
De glasramen van Jan de Caumont
In onze pandgang hangen prachtige glasramen naar de hand van Jan de Caumont. Stefan Van Lani, dé erfgoedkenner van onze abdij, neemt je vandaag mee op de fascinerende tocht langs deze topwerken.
Allegorie van de Goede Dood
Dit schilderij is een topstuk uit de collectie van de Abdij van Park. Het is een unieke sterfscène van abt Frans van Vlierden. Let goed op zijn ziel, dat als een naakt mannetje uit zijn mond opstijgt!
De kruisdraging - Michiel Coxcie
Christus is op weg naar Golgotha. Het zware kruis op zijn schouder. Op de achtergrond wordt één van de misdadigers hardhandig weggeleid door een soldaat. Dit is hoe Michiel Coxcie het populaire thema van de kruisdraging vastlegt op doek.
Lam Gods met Arma Christi en christelijke deugden
Een bijzonder schilderij uit onze collectie. De passie van Christus kan je lezen als een strip verhaal. Maar ook de christelijke deugden vind je terug op het werk. Als schapenkopjes, drinkend van het bloed van het Lam Gods.
Muurschildering koning David
Koning David valt op zijn knieën. De engel des doods zweeft boven hem. In Israël heerst een zware pestepidemie. Deze muurschildering is bij de laatste restauratie in de museumzaal ontdekt. En op een wel héél symbolische plaats!
Staakbeeld
Een beeld van Maria en Jezus. Enkel het hoofd en de armen zijn uitgewerkt. De kern bestaat uit houten latten en kartonnen vlakken. Klaar om met de meest prachtige gewaden en juwelen bekleed te worden. Dit is een staakbeeld.
Norbertus van Gennep vertrappelt Tanchelm
In de middeleeuwen predikt Tanchelm tegen de wantoestanden in de kerk. Hij wordt dan ook gezien als een ketter, een antichrist. In 1115 wordt hij in Antwerpen vermoord. Door een priester... Maar wat is zijn link met de heilige Norbertus? Dat ontdek je in dit filmpje.
Lint met lengte gelijk aan de omtrek van de geselzuil
Hoe groot was de zuil waaraan Jezus gegeseld werd? En hoeveel zweepslagen kreeg hij? In de late middeleeuwen begint men alles te tellen. Want meten is weten. En dus dé manier om de passie überhaupt te kunnen vatten. En dus zo ook dit linnen lint met het opschrift: 'Omtrek van de zuil waaraan Christus gegeseld is’. Hoe groot het lint precies is? Dat ontdek je in het filmpje!
De vijf wonden van Christus
Eén worden met Jezus. In de 13de eeuw ontstaan nieuwe beeldtypes, waarin het lijden bijna letterlijk voelbaar wordt. Zijn wonden en de passiewerktuigen staan centraal. De zogenaamde 'Andachtsbild' nodigt de kijker uit aandachtig te kijken naar het beeld, en binnen te gaan ín de wonden van Christus.
Maria Onbevlekt Ontvangen
Een Apocalyptische vrouw. Met een kind in haar armen. Een slang onder haar voeten. Dat is Maria Onbevlekt Ontvangen. Ontdek dit prachtige beeldje uit 1729 naar de hand van Walter Pompe.
Andere interessante blogartikels
Ontdek zeven Vlaamse Meesters op hun plek in en rond Leuven
Op 19 juni lanceerden we in Leuven de toeristische route ‘Meesters in Verbeelding’. Zeven religieus erfgoedsites in en rond Leuven stellen vanaf nu hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek'.
Vacature: assistent-curator hedendaagse kunst
Museum PARCUM en KADOC-KU Leuven zijn op zoek naar een assistent-curator hedendaagse kunst voor een gezamenlijk project rond trance en extase (april 2025 – oktober 2025).
Het verhaal achter carnaval
Aswoensdag markeert het begin van de vastenperiode. Binnen de christelijke traditie valt carnaval op de zondag, maandag en dinsdag voor Aswoensdag. Carnaval is het laatste moment om je nog eens goed te laten gaan.