"Door cultuur verbinden wat ooit door vuur was gescheiden" - rechtzetting
In het laatste nummer van ons magazine slopen helaas enkele fouten in het artikel over de Vredesbeiaard. Hier zetten we dit recht.
“Door cultuur verbinden wat ooit door vuur was gescheiden”
De norbertijnen hebben de oorspronkelijke beiaard van de Abdij van Park in 1811 uit geldnood verkocht aan de stad Leuven. Hij werd geplaatst in de Sint-Pieterskerk, waar hij tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werd. De archivaris van de Duitse stad Neuss ontdekte in 2012 dat soldaten uit zijn stad betrokken waren bij de verwoesting van Leuven. Hij nam contact op met zijn collega in Leuven en uit de daaropvolgende contacten tussen beide stadsbesturen groeide het idee om de oorspronkelijke beiaard samen te reconstrueren, als een vredesbeiaard. De nieuwe beiaard telt veertig klokken en werd gefinancierd door de Stad Leuven, de Stad Neuss, de paters norbertijnen en vele andere sponsoren in België en Duitsland. Sinds 11 november 2018 weerklinken op de Abdij van Park als vanouds de klokken van de beiaard.
Met dank aan Luc Rombouts voor de verbeterde versie van dit stuk.
Andere interessante blogartikels
Kunst op verwijzing in het museum
Dit voorjaar en najaar liepen in ons museum twee Kunst-op-verwijzing-trajecten. Via het traject worden de deelnemers op weg gezet naar meer levensplezier en levenskwaliteit via de spiegel van de kunst. Want wie zich goed voelt en positieve ervaringen heeft, versterkt ook de eigen gezondheid. De sessies zijn vooral bedoeld voor langdurige zieken, die omwille van hun situatie sociaal geïsoleerd dreigen te geraken.
Meesters in Verbeelding: Meesterverhaal
Recent lanceerden we de Meestertocht 'Meesters in Verbeelding'. Deze toeristische route kadert binnen het project Vlaamse Meesters op hun Plek, een initiatief van Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV). Naast de reeks kortverhalen die je ter plekke kan beluisteren, ontwikkelden we een uitgebreider audiofragment, het 'Meesterverhaal', dat integraal online te beluisteren valt.
Ontdek zeven Vlaamse Meesters op hun plek in en rond Leuven
Op 19 juni lanceerden we in Leuven de toeristische route ‘Meesters in Verbeelding’. Zeven religieus erfgoedsites in en rond Leuven stellen vanaf nu hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek'.