Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Het eeuwige leven voor je landelijke kerk

Afgelopen project

In samenwerking met provincie Vlaams-Brabant begeleiden we landelijke kerken om een pop-up herbestemming te realiseren.

Thema
Herbestemming
Locatie
Vlaams-Brabant
Periode
2020-2022

Herbestemming in een landelijke kerk

Een dorp zonder kerk is als een café zonder bier. Toch moeten we in onze landelijke kernen een toekomst voorbereiden waarin we geen van beide nog hebben. Tenzij...? Tenzij we meerdere functies die dreigen verloren te gaan oppakken en er een win-win van maken. Zo houden we de kerk toch in het midden?

Begeleiding en startbudget

Overal in Vlaams-Brabant worden plannen gemaakt voor nieuwe invullingen van kerkgebouwen. Tot concrete realisatie komen is echter niet eenvoudig, zeker niet op het platteland. Voor landelijke kerken die op korte termijn een herbestemming willen verwezenlijken, voorziet de Provincie Vlaams-Brabant vanuit de plattelandswerking concrete begeleiding en een startbudget.

Geselecteerde kerken begeleiden we vanuit PARCUM bij het opzetten van een participatietraject met de lokale gemeenschap én het concreet maken van de ideeën via tijdelijke invulling. Een investeringsbudget van maximum 25.000 euro is voorzien om deze pop-up in je kerk te realiseren.

Samen creëren we op die manier een goede basis voor een duurzame herbestemming.

DSCN2731

Kandidatuur en selectie

Concreet gebeurt dit voor zeven kerken, waarvan vijf in het arrondissement Leuven en twee in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

In het voorjaar van 2020 werden de eerste vijf landelijke kerken, na een oproep gericht aan kerkfabrieken, gemeenten en vzw’s in het arrondissement Leuven, geselecteerd. De laureaten zijn de kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange.

In het voorjaar van 2021 werden na een nieuwe oproep volgende gebedshuizen geselecteerd in het arrondissement Halle-Vilvoorde: de Calvariebergkapel in Londerzeel en de kerk van Oudenaken.

Logobalk P en VB

Meer weten?

Heb je vragen over dit project? Onze collega Jonas Danckers helpt je graag verder!