Datum
17 februari 2021 | 19:30 - 21:00
Prijs
Gratis

PARCUM zet in februari drie boeken in de kijker die ingaan op de toekomst van ons religieus erfgoed en aanzetten tot debat.

Welke toekomst dromen we voor onze kerkgebouwen? Welke kansen zijn er voor kerken die gebouw voor de eredienst blijven? Hoe de spirituele kracht van een kerk of kapel nieuw leven geven? Welke mogelijkheden biedt herbestemming?

Het zijn maar enkele van de vragen die we aansnijden in drie boekvoorstellingen op woensdagavonden in februari, online – in jouw huiskamer, telkens van 19u30 tot uiterlijk 21u.

In gesprek met ...

Hoe gaat Nederland om met haar kerkgebouwen? Frank Strolenberg, Programmamanager Agenda Toekomst Religieus Erfgoed van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) zet ons aan de hand van het boek 'Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik – van appartement tot zorgcomplex' aan het dromen over de brede waaier aan herbestemmingsmogelijkheden met kerkgebouwen.

'Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik'

In Nederland verscheen recent het boek 'Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik'. Van de 7.100 kerken, moskeeën, synagogen en tempels die er in Nederland gebouwd zijn, hebben inmiddels al meer dan 1.500 gebouwen een nieuwe functie. Het boek is alfabetisch ingedeeld - van appartement tot zorgcomplex- en laat zien dat elk denkbare functie een plaats kan vinden in een kerkgebouw.

Frank Strolenberg, programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zal toelichten dat in Nederland niet alles mag met een kerkgebouw, maar dat de praktijk laat zien dat veel kan. De vraag is echter niet zozeer ‘wat’ er kan, maar ‘hoe’ het gebeurd. In zijn presentatie zal hij verschillende spirituele, architectonische en exploitatie-technische benaderingen aan de orde stellen. Hij zal daarbij ook ingaan op de verschillende situaties rondom de toekomst van het religieus patrimonium in een aantal Europese buurlanden. Strolenberg zet zich al zo’n dertig jaar in voor het behoud van erfgoed waarbij zijn benadering ‘behoud door ontwikkeling’ is.

Cover boek kerkgebouwen 600x753

Andere boekvoorstellingen

  • 10 februari 2021: Fotoboek '2020' van Geert Goiris
  • 24 februari 2021: 'Hoe kerken ons appelleren in ons zijn. Over religie en het subject, en de uitdaging van secularisering' van Frank Vandepitte

Andere aankomende evenementen