Boekpresentaties religieus erfgoed: kunstfotoboek '2020'
PARCUM zet in februari drie boeken in de kijker die ingaan op de toekomst van ons religieus erfgoed en aanzetten tot debat.
Welke toekomst dromen we voor onze kerkgebouwen? Welke kansen zijn er voor kerken die gebouw voor de eredienst blijven? Hoe de spirituele kracht van een kerk of kapel nieuw leven geven? Welke mogelijkheden biedt herbestemming?
Het zijn maar enkele van de vragen die we aansnijden in drie boekvoorstellingen op woensdagavonden in februari, online – in jouw huiskamer, telkens van 19u30 tot uiterlijk 21u.
In gesprek met ...
Samen met het Vlaams Lasalliaans Perspectief en Tom Callebaut (tc plus) nemen we het kunstfotoboek '2020' van Geert Goiris onder de loep. De 'Kapel van de ontluiking' in Groot-Bijgaarden neemt hierin een centrale plaats. Hoe kan de hedendaagse mens aangesproken worden in deze ruimtes? En welke rol spelen architecten en kunstenaars hierin?
Kunstfotoboek '2020' van Geert Goiris
De jongste decennia hebben velen stelling genomen omtrent hun band met de christelijke traditie en het religieus erfgoed. Die wijdverbreide vervreemding laat een leegte na. Zo stelden mensen van het Vlaams Lasalliaans Perspectief zich de vraag: welke ruimte bedenken waar de hedendaagse mens in voeling treedt met wat de nieuwe oriëntatie in hem/haar heeft in gang gezet?
In 2011 werd op de Wivinasite in Groot-Bijgaarden (Dilbeek) een ruimtelijk project verwezenlijkt rond de metafoor van de “ontluiking”, in een ontwerp van interieurarchitect Tom Callebaut (tc plus): Kapel van de ontluiking.
In '2020' suggereert Geert Goiris in een fotografische evocatie wat mensen ervaren wanneer zij zich zintuiglijk aan die ruimte toevertrouwen.
De initiatiefnemers Geert Goiris, Tom Callebaut, Joke Maex en Herman Lombaerts lichten het project toe en gaan met jou in gesprek.
'2020' is geen fotoboek over de kapel maar wel een verblijf in de binnenruimte. Een persoonlijke beleving, bevreemdend en vertrouwelijk tegelijkertijd. Een boek om even in te vertoeven.
Andere boekvoorstellingen
- 17 februari 2021: 'Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik – van appartement tot zorgcomplex'
- 24 februari 2021: 'Hoe kerken ons appelleren in ons zijn. Over religie en het subject, en de uitdaging van secularisering' van Frank Vandepitte
Andere aankomende evenementen
Vragenuurtje: Bestemmingsprofiel en timing kerkenbeleidsplan
Benieuwd naar wat er mogelijk is in je kerk? Tijdens een online vragenuurtje gaat Platform Toekomst Parochiekerken in detail over het bestemmingsprofiel, dat inzicht geeft in de ruimtelijke toekomstmogelijkheden van kerkgebouwen.
Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.