Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Ontmoet de tandenfee van de middeleeuwen in PARCUM

17 december 2020

Vrijdag 18 december opent in PARCUM (Leuven) een nieuwe focusexpo. Voor de expo 'Op hoop van zegen' dook het museum in de eigen collectie en haalt enkele geneesheiligen van onder het stof.

'De huidige corona-epidemie confronteert ons als mens opnieuw met onze kwetsbaarheid,' aldus Liesbet Kusters curator van het museum, 'In de middeleeuwen zochten gelovigen in moeilijke tijden vaak hun soelaas bij heiligen. Maar even goed vandaag bieden deze heiligen en de bijhorende gebruiken nog een troost en kracht voor veel mensen.'

Voor elke kwaal of tegenslag is er dan ook een heilige te vinden. Dat heiligen populair waren blijkt uit de vele beeltenissen, legendes, en rituelen en gebruiken. PARCUM laat de bezoeker in deze focusexpo kennismaken met de vertederende en soms grappige rituelen en gebruiken. 'Zo ontdekt de bezoeker waarom de heilige Margaretha ook wel een pisgriet wordt genoemd. Dat heeft alles te maken met een spinnewiel en een plasje. Het verhaal erachter kan je in het museum ontdekken,' besluit Kusters.

'Op hoop van zegen' is te bezoeken van 18 december 2020 tot en met 21 februari 2021. Reserveren is verplicht op www.parcum.be.

CRKC0148 0076