Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Dirk De Wachter prikkelt bezoekers met podcastroute in Abdij van Park

8 augustus 2021

Sinds 8 augustus kan je op het domein van Abdij van Park neervlijen op enkele bijzondere meubels. Psychiater Dirk De Wachter legt in een driedelige podcast enkele prangende vragen voor aan drie prominente gasten. De podcast nodigt de bezoeker uit om anders naar de abdij te kijken.

De Abdij van Park is een uniek monument in Leuven. Met haar gave abdijcomplex geldt het als een prototype voor de opbouw van een abdij. Ook de grootschalige herbestemming is een voorbeeld in binnen- en buitenland. Als plek nodigt ze uit om stil te vallen en na te denken over de toekomst.

In deze podcastroute gaan PARCUM en psychiater Dirk De Wachter op zoek naar antwoorden. De abdij is een wonderlijke plek in de natuur en een prachtige historische plaats. Maar wat kunnen deze plekken, zulke abdijen, in deze tijd van snelheid en drukdoenerij betekenen? Dirk De Wachter gaat rond deze vraag in dialoog met klimaatambassedeur Nic Balthazar, politiek filosoof Bleri Lleshi en architecte Caroline Voet.

Op drie inspirerende locaties op de abdijsite nemen ze de bezoeker mee opsleeptouw. Met de Abdij van Park als vertrekpunt gaan de sprekers op zoek naar antwoorden op hedendaagse vraagstukken over zingeving, ecologie en architectuur. In deze podcast laten ze zich inspireren door de abdijvijver, het neerhof en de kerktoren. De bezoekers kunnen plaatsnemen op enkele luistermeubels van Hartwerp en Surtout, speciaal voor deze route ontwikkeld. Neem zeker je gsm en oortjes mee.

Quotes sprekers:

Nic Balthazar: “We hebben vandaag een soort van evenwicht verloren. Norbertijnen waren veel meer bezig met evenwicht. Hoeveel kan je van een land vragen? Hoeveel kunnen we van mekaar vragen? Hoeveel kunnen we aan mekaar geven? Als je naar deze vijvers kijkt, wat valt je dan op? Dat evenwicht!”

Bleri Lleshi: “Het is belangrijk om de authenticiteit van de plek te bewaren, maar tegelijk op zoek te gaan naar een nieuwe identiteit.”

Caroline Voet: “Abdijen zijn plekken die architecturaal bedacht zijn op een manier van samenzijn die wij nu vaak kwijt zijn en waar heel wat mensen vandaag naar op zoek zijn.”

Meer info op www.parcum.be/events/de-abdij-prikkelt

DSCF4910 slct klein