Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Tentoonstelling 'Blik op oneindig' onderzoekt hoe we omgaan met het begin en het einde

18 oktober 2021

Van 15 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022 pakt PARCUM uit met de tentoonstelling ‘Blik op oneindig’. De tentoonstelling kadert binnen het Leuvense stadsfestival KNAL!. ‘Blik op oneindig’ vertrekt van het menselijke verlangen om de wereld beter te begrijpen, en zijn plaats daarin. Met religieus erfgoed als leidraad, behandelt de tentoonstelling verhalen over schepping, vergankelijkheid en hoop.

Waar komen we vandaan? Wat doen we hier en waar gaan we naartoe? Het raadsel van de oorsprong, de vraag naar de zin van het leven en het mysterie van de eindbestemming zijn zo oud als de mens. ‘Blik op oneindig’ onderzoekt hoe religie, in haar diversiteit, deze levensvragen benadert. PARCUM brengt daarvoor erfgoed uit verschillende musea, kerken en kloosters samen. De objecten in de tentoonstelling illustreren het voortdurend verlangen van de mens om de wereld en de kosmos vorm te geven en te begrijpen.

Wouter Jaspers, museumcoördinator: “Als museum streven we ernaar om bijzonder erfgoed in de kijker te zetten. Voor onze tentoonstellingen halen we dan ook vaak objecten uit kerken en kloosters naar de museumzalen, die anders verborgen zouden blijven. Voor ‘Blik op oneindig’ is dit wonderwel gelukt. Zo zal de bezoeker enkele topstukken kunnen bewonderen zoals het Groot Antifonarium van Vorst, een 16de-eeuwse schoentrekker met scènes uit het scheppingsverhaal, een vier meter hoog schilderij van Jacob Van Oost uit Brugge en het Laatste Oordeel van Adriaan Moreels en Pieter van Boven."

Maar 'Blik op oneindig' gaat verder dan dat. Kan de mens überhaupt grip krijgen op het bestaan? En blijft dit geen utopisch verlangen? Om een antwoord te zoeken op deze vragen gaat het museum een samenwerking aan met de Nederlandse auteur Marjolijn van Heemstra. Marjolijn van Heemstra treedt in dialoog met de objecten in de tentoonstelling. Met puntige reflecties gekoppeld aan actuele vraagstukken beschouwt ze het menselijke wereldbeeld en de vergankelijkheid van de mens. Haar reflecties zijn te horen in de tentoonstelling.

Marjolijn van Heemstra: "Het gebeurt niet zo vaak dat ik een opdracht krijg die zo nauw aansluit bij mijn manier van denken. Ik ben enorm gefascineerd door wat we niet begrijpen, datgene wat zich bevindt aan de rand van wat we kunnen weten. In vragen als ‘waar komen we vandaan?’ en ‘waar gaan we naartoe?’ schuilt een zeker mysterie, en dat is wat me aanspreekt.”

Liesbet Kusters, curator van PARCUM: “Het museum brengt tentoonstellingen op het kruispunt van religie, kunst en cultuur. Maar we vinden het belangrijk om de blik te verruimen en de vertaling te maken naar wat religieus erfgoed vandaag de dag kan betekenen. We willen de bezoeker laten zien dat je dit erfgoed niet altijd vanuit die ene traditionele invalshoek – religie – hoeft te benaderen. De samenwerking met Marjolijn van Heemstra is hiervan een geslaagd voorbeeld.”

De tentoonstelling loopt tot en met 16 januari 2022.

Meer info op www.parcum.be/museum/blik-op-oneindig

Persuitnodiging

Speciaal voor ‘Blik op oneindig’ schreef Marjolijn van Heemstra ook een kortverhaal. Het verhaal vertrekt vanuit van Heemstra’s groeiende fascinatie voor glimwormen. In haar zoektocht naar meer donkerte in haar leven, stootte ze op licht vlakbij: een glimworm. Die ervaring heeft haar aan het denken gezet over waar we naar kijken, wat we zoeken en wat we vinden. Het verhaal beschrijft de glimworm als ritueel wezen en als metafoor tussen licht en donker.

Op zaterdag 23 oktober om 16 uur stelt Marjolijn van Heemstra haar kortverhaal voor aan de pers. Ben je er graag bij? Schrijf je in via wouter.jaspers@parcum.be.

246008952 885032025720269 2649189596360587379 n