Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Tentoonstelling 'Religie. Helend. Verdelend' opent in PARCUM

7 november 2018

Een tentoonstelling over religie, oorlog en vrede

Vanaf 8 november loopt in PARCUM, het museum voor religie, kunst en cultuur in de Abdij van Park de tentoonstelling Religie - Helend - Verdelend. Vrede is de kern van vrijwel elke religie. En toch worden ontelbare conflicten gevoerd in naam van God. Religie verzoent, maar brengt tegelijk ook oorlog. De najaarsexpo van PARCUM onderzoekt de dubbele betekenis van religie in oorlog en vrede.

Naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand wijdt PARCUM dit najaar een tentoonstelling aan de betekenis van religie in conflicten en verzoening doorheen de tijd. Hoewel de Eerste Wereldoorlog niet door een godsdienstconflict was ingegeven, was religie ook daar nooit ver weg. Beide partijen schaarden God aan hun zijde. En ook soldaten, eindeloos wachtend in de modder van de loopgraven, zochten tussen gruwel en wanhoop toevlucht in hun geloof.

Religie - Helend - Verdelend neemt de bezoeker mee naar de delicate verhouding tussen religie, oorlog en vrede. Wat is de betekenis van religie in conflict en verzoening? Wat doet dit met geloofsbeleving? En welke invloed heeft dit op de kunsten? De tentoonstelling biedt geen pasklare antwoorden, maar laat ons nadenken over welke rol religie en levensbeschouwing kan spelen in de diverse samenleving van vandaag.

In deze tentoonstelling presenteert PARCUM historische cultuurobjecten uit tal van museale en religieuze collecties in combinatie met werk van enkele internationale hedendaagse kunstenaars. Zo zal er werk te zien zijn van Yael Bartana (°1970, Israël), Michael Rakowitz (°1973, VS/Irak) en Wael Shawky (°1971, Egypte).