Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

PARCUM zoekt erfgoed met een verhaal

21 mei 2019

Op 3 juli opent in PARCUM de nieuwe tentoonstelling 'This is not a collection' (3/07/2019 – 3/11/2019). Voor deze tentoonstelling is het museum nog op zoek naar religieuze erfgoedobjecten met een verhaal. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van PARCUM.

De nieuwe tentoonstelling is de eerste collectiepresentatie van PARCUM. Het museum wil met deze opstelling een kijk geven op het divers religieus erfgoed van de voorbije eeuwen in Vlaanderen. Topstukken, bijzondere objecten en alledaags erfgoed worden er in dialoog gebracht met werk van hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.

Voor heel wat mensen is dit erfgoed nog zeer herkenbaar. Om deze objecten en de verhalen ervan levend te houden, roept PARCUM de bezoekers op om zelf een object in het museum te plaatsen. “Wanneer je aan iemand vraagt wat religieus erfgoed voor hem of haar betekent, komen er vaak persoonlijke verhalen bovendrijven,” zegt curator Liesbet Kusters, “De oma die Sint-Antonius omdraaide wanneer de sleutels zoek waren of een Sint-Jakobsschelp die iemand ontving na een heuse pelgrimstocht naar Compostella. De verhalen zijn eindeloos.” Naast het gekende katholieke erfgoed hoopt PARCUM ook objecten uit andere religies naar het museum te halen. Al deze voorwerpen krijgen een ereplaats in de pandgang van het museum.