Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange krijgen herbestemming

11 maart 2020

Kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange krijgen herbestemming

De provincie Vlaams-Brabant heeft de eerste vijf landelijke kerken, die ze zal ondersteunen met het uittesten van een herbestemming, geselecteerd. In de kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange zal er een pop-up worden ingericht.

“We selecteerden vijf kerken waarvan we denken dat ze met een duwtje in de rug opnieuw een spilfunctie in de dorpskernen kunnen opnemen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.

Sint-Joris, Oorbeek
Sint-Joris, Oorbeek

De laureaten zijn de kerken van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange. Ze krijgen elk 25.000 euro als startbudget en begeleiding van PARCUM, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur.

Bij de selectie werd onder meer rekening gehouden met de betrokkenheid van partners en lokale gemeenschap, de eerste bestemmingsideeën, de haalbaarheid op vlak van timing en een evenwichtige spreiding over het arrondissement.

“Het betrekken van de lokale gemeenschap is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Hoe groter het draagvlak van het bestemmingsidee, hoe groter de kans dat er een duurzaam vervolg aan de pop-up kan worden gebreid. Via een participatietraject zullen de plannen concreet uitgewerkt worden”, zegt Birgit Scheys-Thys van PARCUM.

De eerste indienronde richtte zich tot kerkbesturen, gemeenten en vzw’s uit het arrondissement Leuven. Voor het arrondissement Halle-Vilvoorde volgt dit najaar een oproep.

De geselecteerde kerken

 • Sint-Laurentius, Veltem
  Sint-Laurentius, Veltem
 • Sint-Anna, Roosbeek
  Sint-Anna, Roosbeek
 • Sint-Joris, Oorbeek
  Sint-Joris, Oorbeek
 • Kristus-Koning, Wange
  Kristus-Koning, Wange
 • Sint-Ambrosius, Rummen
  Sint-Ambrosius, Rummen
 • Sint-Joris, Oorbeek
  Sint-Joris, Oorbeek