Vanaf 11 september opent in museum PARCUM de expo ‘Lost Heartbeats'. Het museum pakt uit met een eerste solotentoonstelling van rouwontwerper en kunstenaar Stijn d’Hondt. Deze intieme tentoonstelling in de nok van de Abdij van Park bundelt vijftien verliesverhalen op een visuele en auditieve manier.

Voor het project ‘Lost Heartbeats’ ging Stijn D’Hondt in gesprek met enkele boegbeelden die elk op hun eigen manier een rouwproces doormaakten. Zij namen afscheid van een echtgenoot, een gezond lichaam, een sterrenzoon, gegenderde verwachtingen, een vermiste broer, … Tijdens een openhartig gesprek registreerde D’Hondt de hartslagen. Onderzoek toont aan dat tijdens een rouwproces verschillende soorten hartpijn ervaren kunnen worden. Die pijn is niet enkel voelbaar, maar ook zichtbaar in de hartcurve. Aan de hand van datavisualisatie toverde Stijn D’Hondt de afwijkingen in de curve om tot nostalgische landschappen.

De verhalen en kunstwerken worden in PARCUM voor het eerst getoond aan het grote publiek. Het museum daagt de bezoeker uit om stil te vallen, te luisteren en te kijken naar hartslagen van boegbeelden en zichzelf. Met een interactief kunstwerk kan de bezoeker ook zijn eigen hartslag visualiseren. De expo loopt nog tot 6 november.

Info en tickets op www.parcum.be

Over Stijn D’Hondt

Stijn is ontwerper en mede-oprichter van creatief bureau Heren Loebas. Loovt is ontstaan als passieproject, vanuit een persoonlijke ervaring. Bij het overlijden van zijn moeder zocht hij naar hoopvolle ontwerpen die haar positieve persoonlijkheid zouden visualiseren tijdens haar afscheid. Al snel werd duidelijk dat dit nauwelijks te vinden was. Daarom ging hij de uitdaging zelf aan. Hij creëerde haar rouwbrief, herdenkingskaartje en vrolijkte de dienst op met ballonnen om zo het leven te vieren dat ze gehad heeft.

Enkele weken na het overlijden ontwikkelde hij zijn eerste reeks ontwerpen 'Until Forever'. Deze kunstwerken werden kort daarna tentoongesteld in het National Design Museum in Mexico City. Jaren later startte D’Hondt Loovt, een troostmerk dat aan de hand van hoopvolle designs en kunst het taboe rond verdriet en rouwen wil doorbreken. Loovt staat voor het vieren van het leven én van wat geweest is. Met Loovt wil Stijn liefde verspreiden en dierbaren loven in periodes wanneer het soms moeilijker gaat.

IMG 20220908 162638161