Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Nieuwe expo in PARCUM geeft inkijk in processies met tederheid en een vleugje humor

11 december 2023

Fotografe Myriam Rispens bezocht in alle uithoeken van het land al bijna honderd processies. Met de tentoonstelling ‘Hemel en aarde bewegen’ brengt PARCUM een hommage aan de mensen die er alles aan doen om deze tradities in stand te houden.

Na twaalf jaar in Parijs te hebben gewoond, raakte fotografe Myriam Rispens bij terugkomst in België gefascineerd door het dorpsleven en de rol die tradities en religie daar nog spelen. Al dertien jaar trekt ze rond, op zoek naar processies en de bijhorende huisaltaartjes. Rispens kijkt met een nuchtere – haast documentaire – blik naar de processies. Ze brengt ze in beeld zoals ze zijn, zonder sentimenteel of nostalgisch te zijn.

De tentoonstelling toont een selectie uit het beeldarchief van Rispens. De verschillende stadia van de processies passeren de revue. Van het dossen van het heiligenbeeld, over eindeloos wachten tot de figuranten, ruiters, fanfares en bescheiden praalwagens. Een vleugje humor is nooit ver weg. Zo staat de bezoeker oog in oog met de heilige Christoffel die naast zijn stelten staat te wachten of twee kinderen die met verschrikking staan te kijken naar een opgezet lammetje. Maar even goed spreken uit Rispens haar foto’s een grote tederheid voor alle deelnemers.

In deze tentoonstelling stapt de bezoeker binnen in de rijke wereld van het processie-erfgoed.

‘Hemel en aarde bewegen’ opent op 15 december 2023 en loopt tot 17 maart 2024. Een ticket geeft ook toegang tot de historische ruimtes van Abdij van Park en de opstelling met topstukken van het museum.

Processie