Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Klanken van troost op de Vredesbeiaard

26 oktober 2021

Op 1 november doorbreekt Reveil de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen in Vlaanderen. Ook op het kerkhof van Abdij van Park in Leuven strijkt dit initiatief dit jaar voor de eerste keer neer.

Wie in de voorbije pandemiemaanden een geliefde moest afgeven, heeft het zeker gemerkt: in tijden van rouw is niets zo belangrijk als dat verdriet kunnen delen met anderen. Door de strenge maatregelen moesten velen afscheid nemen in heel intieme kring of zelfs via een videoscherm. Dat maakte het rouwproces nog zwaarder.

In de periode van Allerheiligen en Allerzielen komen traditioneel veel mensen naar het kerkhof om hun geliefden te gedenken. Rouwen gebeurt meestal in stilte. De vzw Reveil wil in Vlaanderen echter een ‘rouwrevolutie’ teweeg brengen. Ze willen het kerkhofbezoek 'nieuw leven' inblazen. Want rouwen hoeft niet alleen of in complete stilte te gebeuren.

Op 1 november strijkt Reveil voor de eerste keer neer op het kerkhof van Abdij van Park. Het initiatief kadert in de tentoonstelling ‘Blik op oneindig’. Met deze expo laat PARCUM zijn licht schijnen op schepping, vergankelijkheid en hoop. Van 15u30 tot 16u30 zal het kerkhof oplichten met kaarsjes. De Vredesbeiaard zal het gebeuren begeleiden met aangepaste muziek. Wens je een muziekstuk te horen dat een bijzondere herinnering oproept aan een overleden geliefde? Beiaardier Luc Rombouts laat deze klanken van troost graag over het domein klinken. Verwarm je erna aan een warme kom soep.

Omdat PARCUM het samenzijn graag ingetogen en intiem houdt, vragen ze om op voorhand gratis in te schrijven via www.parcum.be/events/reveil. Beiaardnummers kunnen aangevraagd worden via beiaard@leuven.be.

Cedric Verhelst
Cedric Verhelst