Na meer dan tien jaar houdt beeldend kunstenaar Patrick van Caeckenbergh opnieuw halt in Leuven. PARCUM, het museum in Abdij van Park, pakt van 16 december 2022 tot 26 februari 2023 uit met de toonstelling ‘Fragile’. Deze expo bundelt installaties en assemblages van Patrick Van Caeckenbergh die gedurende zijn jaren in Sint-Kornelis-Horebeke tot stand kwamen.

Liesbet Kusters, curator van het musuem: “Een huis is meer dan een hoop bakstenen. En een woonplaats meer dan een verzameling straatnamen. De ervaringen die je ontroeren, worden later met een nostalgische bril uitvergroot. Wat betekent zoiets voor een beeldend kunstenaar? In hoeverre zit de sfeer van een plaats vervat in de werken? In ‘Fragile’ neemt Patrick Van Caeckenbergh je mee naar zijn Sint-Kornelis-Horebeke. De tentoonstelling is een wandeling langs de geschiedenis van een kleine parochiegemeenschap, haar inwoners, hun petites histoires en de grootsheid die hierachter schuilgaat.”

Isolement en delen van verhalen

Als veelzijdig kunstenaar-bricoleur maakt Van Caeckenbergh al decennialang de meest wonderlijke werken. Met een ongeremde nieuwsgierigheid doorploegt hij zijn eigen leven en omgeving. Het gezin Van Caeckenbergh vestigde zich in 1997 in het piepkleine Oost-Vlaamse dorpje Sint-Kornelis-Horebeke. De verhuis van de voortrazende maatschappij naar deze voortkabbelende microkosmos betekende de ontdekking van een nieuwe wereld. ‘Fragile’ start met installaties die getuigen van dit isolement en het leven en werken in de beslotenheid van een gemeenschap.

Patrick van Caeckenbergh schept orde in een wirwar aan verhalen. Zijn werken lezen als een parallelle wereld, doorspekt met eeuwenoude sprookjes en lokale folklore. Alledaagse autobiografische details komen terecht in een hoogstpersoonlijk en gestructureerd universum. De tentoonstelling brengt onder meer ‘De Smartlappen’, ‘Coiffe tricoter’ en een zelfportret van Van Caeckenbergh naar Leuven.

Terug naar Sint-Kornelis-Horebeke

Speciaal voor deze tentoonstelling keerde Patrick Van Caeckenbergh terug naar Sint-Kornelis-Horebeke. Voor ‘Fragile’ verzamelde hij creaties die hij samen, met en voor de gemeenschap maakte. Het zijn bescheiden geschiedenisjes, postkaartjes en souvenirs van ver vervlogen dagen. “De tentoonstelling bundelt op die manier werken die nooit eerder getoond zijn aan het grote publiek. Ze verlaten voor het eerst hun veilige haven en krijgen een ereplaats in de tentoonstelling. De objecten tonen stuk voor stuk hoe Van Caeckenbergh zich integreerde in het dorpsleven en de lokale gemeenschap,” aldus museumcoördinator Wouter Jaspers.

Kunstenaarsboek 'Fragile'

Onder dezelfde titel als de tentoonstelling verschijnt er ook het kunstenaarsboek ‘Fragile’. Zonder woorden, gedragen door beelden keert Van Caeckenbergh terug naar Sint-Kornelis-Horebeke. Het boek geeft toegang tot een verstilde wereld, waarin de sprakeloze verwondering bewaard is gebleven. Het boek is beperkt in oplage en te koop voor 49,50 euro.

Image00006 PARCUM Patrick Van Caeckenbergh c BE CULTURE