Datum
29 mei 2024 | 19:30 - 21:30
Locatie
Online
/
/ /
Prijs
5 euro - 20 euro

Vlaanderen en Brussel zijn rijk aan kapelletjes en Lourdesgrotten. Je vindt ze praktisch in elke straat terug, van gevelkapellen over veldkapellen tot Lourdesgrotten. Het zijn niet enkel getuigen van devotie en religieuze gebruiken, maar het zijn plekken met een sterke sociale betekenis waaraan unieke verhalen verbonden zijn.

Welke plek heeft dit klein religieus erfgoed vandaag nog in een lokale gemeenschap? Hoe kan vanuit de meerlagige betekenis (religieus, spiritueel, sociaal, cultuurhistorisch…) met een frisse blik naar die erfgoedparels gekeken worden? En hoe ontsluit je die verhalen voor een breed publiek? Welke activiteiten of insteken zorgen voor een groter publieksbereik?

Laat je inspireren en neem op woensdagavond 29 mei deel aan het webinar ‘Aan de slag met je kapel of Lourdesgrot: publiekswerking en beleving’. Tijdens het webinar komen een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod en krijg je praktische tips om een breder publiek te bereiken voor je kapel of Lourdesgrot.

Kasterlee Hoeven Kapel van de Heilige Familie

Programma

  • 19:30 - Welkom en inleiding ‘Publiek bereiken vanuit de meerlagige betekenis van kapellen en Lourdesgrotten’ (Julie Aerts, PARCUM)
  • 20:00 - Praktijkvoorbeeld 1: Onthaasten en ontmoeten bij de 15 Kapellekens, Mol (Jolien Verachtert, Visit Mol)
  • 20:20 - Praktijkvoorbeeld 2: De Troostplek aan de Lourdesgrot van Tongerlo (Annemie Daems, Ferm Tongerlo)
  • 20:40 - Praktijkvoorbeeld 3: Stilte en erfgoed. Lourdesgrotten voor een breed publiek in gebied de Merode (Dries Tys, IOED de Merode)
  • 21:00 - Vragen en conclusie
  • 21:30 - Einde

Aanbieding! Webinar + boek 'Kapel gezocht' voor 20 euro (i.p.v. 28 euro)

Vorig jaar lanceerde PARCUM het boek 'Kapel gezocht: 15.000 verhalen in beweging'. Dit boek vormt een neerslag in beeld en tekst van een zoektocht naar verrassende, verborgen, soms nieuwe en soms eeuwenoude kapellen in onze streek. Een nieuwe blik op de meer dan 15.000 verhalen die overal rondom ons te vinden zijn, en die vandaag nog evenzeer bewegen als vroeger. Met teksten van Rik Van Puymbroeck en foto's van Myriam Rispens.

Kapel Gezocht Cover

Het webinar is een initiatief van de Werkgroep Lourdesgrotten en Kapellen, met ondersteuning van PARCUM, KADOC-KU Leuven en Erfgoedcel Brussel.

Andere aankomende evenementen