Verdiepingscursus materialen en technieken
Ontdek de meest voorkomende materialen en technieken in religieus erfgoed. En leer hoe je merken kan terugvinden en identificeren.
Deze verdiepingscursus laat je kennismaken met de meest gebruikte materialen en technieken bij religieus erfgoed. Hoe zie je het verschil tussen een kelk van messing of een vergulde kelk? En hoe herken je damast? Verder ontdek je hoe je merktekens kan terugvinden en hoe je ze kan identificeren.
Annemie Van Dyck verdiepte zich jarenlang in alle mogelijke religieuze textilia en publiceerde het boek 'Kerkelijk textiel in Vlaanderen en Brussel in de 19de en 20ste eeuw'. Ze vertelt welke textielmaterialen je zoal tegenkomt in een religieuze context.
Derek Biront is gespecialiseerd in de restauratie van metalen voorwerpen en is de drijvende kracht achter restauratieatelier Metafose. Hij werkte ruim twee jaar aan de restauratie van het O.L.V.-schrijn van Hoei.
Praktisch
- Deelnemen aan deze cursus kost 40 euro (inclusief lunch)
- Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 2 dagen voor aanvang
- Het aantal deelnemers is beperkt tot 50
- Deze vorming gaat door op diverse locaties en tijdstippen, telkens van 9:30 tot 16:30:
- 16/05/2022 Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent
Andere aankomende evenementen
Vragenuurtje: Bestemmingsprofiel en timing kerkenbeleidsplan
Benieuwd naar wat er mogelijk is in je kerk? Tijdens een online vragenuurtje gaat Platform Toekomst Parochiekerken in detail over het bestemmingsprofiel, dat inzicht geeft in de ruimtelijke toekomstmogelijkheden van kerkgebouwen.
Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.