
Verdiepingscursus glasramen - Gent
Glasramen zijn een kunstvorm op zich. Ze komen in allerlei vormen en maten, brengen kleur en stralen in elke ruimte. Aanwezig om zonlicht naar binnen te laten, hebben glasramen eveneens een architecturale of zelfs een didactische functie. Ze creëren openheid, vertellen verhalen of zijn een herinnering aan bijvoorbeeld een gulle schenker. Doorheen de eeuwen verandert ook de wijze waarop men ramen vervaardigt. De materialen veranderen, de technologie verbetert en modetrends komen en gaan.
In deze verdiepingscursus licht kunsthistorica Aletta Rambaut de geschiedenis en techniek toe; werpt ze een blik op creatie- en restauratieprocessen en neemt ze samen met jou enkele glasramen onder de loep.

Aletta Rambaut
Aletta is kunsthistorica en specialiseerde zich achtereenvolgens in de Monumenten-en Landschapszorg (NHISK, Antwerpen) en in Conservatie en Restauratie Glaskunst (KASK Antwerpen). Sinds 1996 heeft ze een eigen Studiebureau - Conservatie en Restauratie-atelier Glas waar haar expertise zich voornamelijk toespitst op onderzoek van historisch waardevol glas (in situ vòòr demontage of in het atelier nà demontage) en de conservatie van gebrandschilderd glas. (bron: okv.be)
Programma
- 09:15 | Ontvangst
- 09:30 | Geschiedenis en techniek
- 12:30 | Broodjeslunch
- 13:30 | Glasramen van dichtbij bekeken
- 16:00 | Einde
Praktisch
- Deelnemen aan deze cursus kost 75 euro (inclusief lunch). Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 2 dagen voor aanvang. Het aantal deelnemers is beperkt tot 30.
- De cursus vindt plaats op donderdag 15 juni, van 09:30 tot 16:00 u, in zaal Baudelo van STAM Stadsmuseum Gent (Godshuizenlaan 2, 9000 Gent)
- Deze vorming is gericht op erfgoedbeheerders, erfgoedprofessionals, studenten, geïnteresseerden
Andere aankomende evenementen

Lerend netwerk: Energiedelen en zonnepanelen op kerkdaken
Hoe kan je energie delen en wat met energiegemeenschappen? Wat is het advies van erfgoedspecialisten over zonnepanelen op daken? Welke technische beperkingen en kansen zijn er? Een voorbeeld uit de praktijk gaat hier dieper op in.