Datum
26 september 2024 | 20:00 - 21:45
3 oktober 2024 | 20:00 - 21:45
10 oktober 2024 | 20:00 - 21:45
17 oktober 2024 | 20:00 - 21:45
24 oktober 2024 | 20:00 - 21:45
Locatie
Museum PARCUM
Abdij van Park 7
3001 Leuven
Prijs
12 euro

Ontdek boeiende onderwerpen die cultuur, religie en geschiedenis samenbrengen tijdens onze reeks salonlezingen. Onze inspirerende en ervaren sprekers nemen je mee op een boeiende reis door deze onderwerpen. De lezingen gaan telkens door op donderdagavond.

26.09.2024

Eetgewoontes bij christenen door Emma Wyndaele en Wouter Jaspers (PARCUM)

Carnaval en vasten, eitjes met Pasen en een ijslam bij de Eerste Communie. Heel wat van onze voedseltradities tijdens feesten of op belangrijke momenten in het leven hebben een link met het christendom. Tijdens deze lezing krijg je een overzicht van de rijkdom aan eetgewoontes en -tradities die we vandaag nog kennen: van de koffietafel, over doopsuiker en bedelzingen tot paasbroden en Toontje met het varken.

3.10.2024

Koosjer & Halal: de joodse en islamitische spijswetten door Joachim Yeshaya (Tilburg University/KU Leuven/UCLouvain)

Ondanks vele culturele en theologische overeenkomsten overheerst een eenzijdig negatief, ongenuanceerd en gepolariseerd beeld van de relaties tussen joden en moslims. In deze lezing gaat Joachim Yeshaya dieper in op de spijswetten van beide religies. Hij schetst de historische en geografische context, de relatie tussen de beide gemeenschappen en de wederzijdse beïnvloeding van teksten en tradities.

10.10.2024

De drinkkom van Sint-Franciscus: een rijke eet- en drinkcultuur door Jeroen Reyniers (KIK-IRPA)

Onderzoeker Jeroen Reyniers vertelt je meer over de 13de-eeuwse drinkkom van Sint-Franciscus. Dit Vlaams Topstuk is al sinds 1231 in onze streken aanwezig en zou aan Franciscus van Assisi hebben toebehoord. Het kommetje werd eeuwenlang bij de minderbroeders van Mechelen bewaard. In diezelfde periode is ook een Italiaanse traditie van Sint-Franciscus mee overgewaaid: het eten van mustachollen. Koekjes die Sint-Franciscus op zijn sterfbed kreeg en die ook een rijke traditie kent in Mechelen.

17.10.2024

17.10.2024: De Leuvense Laatste Avondmalen: in gesprek met Marjan Debaene (M Leuven), Ellen Descamps (PARCUM) en Jo Celis (Leuven+)

Leuven telt maar liefst vier bijzondere taferelen van het Laatste Avondmaal: het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts, het in hout gesneden tafereel in het koorgestoelte van de Sint-Geertruikerk, het schilderij in de Sint-Kwintenskerk en het plafond in de refter van Abdij van Park. Het zijn stuk voor stuk unieke voorstellingen van Vlaamse Meesters op hun plek. Hun kunsthistorische waarde lijkt evident, maar hoe vertel je dit verhaal aan een breed publiek? Heeft het thema ‘De laatste avondmalen’ een cultuurtoeristisch potentieel en hoe gaan we hier best mee aan de slag? Onze drie sprekers gaan vanuit hun eigen expertise in gesprek met elkaar en met jou.

24.10.2024

De abdij als zelfvoorzienende plek door Stefan Van Lani (Abdij van Park Leuven)

Abdij van Park kende van bij zijn oorsprong een belangrijk startkapitaal, een jachtpark, watermolen en 300 ha landbouwgrond, rondom de abdij, in het Leuvense en tot in Vossem-Tervuren toe. Dit uitgestrekte terrein diende als levensader voor de kloostergemeenschap. De norbertijnen omarmden diverse agrarische activiteiten, waaronder veeteelt, graanoogst, malen van tarwe, visserij en bijenteelt. Conservator Stefan Van Lani geeft je meer inzicht in hoe de norbertijnen hun agrarische activiteiten organiseerden en de financiële vruchten plukten van hun landbouwinspanningen.