Pennenproef De Vos Reynaert
Van 6 tot en met 9 juli stelt Abdij van Park een uniek archiefstuk tentoon in het museum PARCUM: een perkamenten pennenproef van De Vos Reynaert uit de 13de eeuw, het befaamde dierenepos waarin een sluwe vos de anderen dieren in het rijk in de luren legt. Vier dagen lang heb je de kans om het perkament van dichtbij te bewonderen. Na het weekend wordt het perkament terug opgeborgen in het archief van Abdij van Park.
De pennenproef is een belangrijke ontdekking, want onderzoek heeft uitgewezen dat ze omstreeks 1300 geschreven is door een monnik uit de abdij. Een aanwijzing dat het epische verhaal snel na zijn ontstaan ook buiten het graafschap Vlaanderen bekend raakte, ook in kringen van geestelijken.
Programma
Openingsavond 6 juli | 17:00 u - 22:00u
- Je kan het perkament van dichtbij bewonderen in de bibliotheek
- Je krijgt duiding door experts Laurent Breeus-Loos (Universiteit van Antwerpen) en Stefan Van Lani (Conservator Abdij van Park) en audiogids
- Elk halfuur kan je deelnemen aan een workshop kaligrafie onder leiding van Veronique Vandevoorde. Met behulp van een ganzenveer en noteninkt kan je je eigen 'pennenproef' schrijven. Deze workshop is zonder inschrijving
- Je kan ook de middeleeuwse bierkelder bezichtigen en een fris abdijbiertje proeven
7, 8 en 9 juli | 10:00 u - 17:00 u
- Je kan het perkament van dichtbij bewonderen in de bibliotheek
- Je krijgt duiding over het perkament door een audiogids (NL)
- Het perkament is bezichtigen tijdens de normale openingsuren van het museum, van 10 uur tot 17 uur
Andere aankomende evenementen
Apero Talk: Charlotte Kleyn
Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?
Apero Talk: Burp
'Smaak is subjectief'. Wie bepaalt wat goede smaak is, en wat goed smaakt. Geschiedenis en hoe kunstenaars hun wereld visualiseerden is een constante wisselwerking. Tijdens deze Apero Talk gaat BURP graag de discussie aan over interpretatie en smaak, goede of slechte.
Apero Talk: Tulli Padwa
Chef Tulli Padwa, bekend van de docureeks ‘Shalom allemaal’, brengt met ‘Geshmak!’ zijn eerste boek uit. In deze Apero Talk neemt chef Tulli je mee op een culinaire ontdekkingstocht met traditionele maaltijden langs de zeven dagen van de week en geeft telkens uitleg over de gangbare Joodse tradities.