Ontmoetingsdag Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen
Op 17 januari wordt de heilige Antonius, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Jaarlijks nemen honderden mensen uit verschillende verenigingen deel aan de Sint-Antoniusvieringen. Elke viering heeft zijn eigenheid, maar ze delen allemaal een gemeenschappelijke kern.
Op initiatief van enkele verenigingen, begeleiden Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen om erkend te worden als immaterieel cultureel erfgoed op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het erkenningsdossier zal worden voorgesteld tijdens een ontmoetingsdag voor Sint-Antoniusvieringen op zaterdag 17 september. Alle vieringen kunnen dan input en feedback leveren voordat we de laatste rechte lijn richting indiening van het dossier ingaan.
De Sint-Antoniusviering van Wolfsdonk is gastheer en ontvangt de vertegenwoordigers van Sint-Antoniusvieringen in de mooie Sint-Antonius Abtkerk in Wolfsdonk. De dag is vooral bedoeld als ontmoetingsmoment voor alle Sint-Antoniusvieringen in heel Vlaanderen. Enkele vieringen stellen hun werking voor en delen inspirerende ideeën om met de viering aan de slag te gaan. Er is tijd voor ontmoeting en uitwisseling van ideeën om toekomst te geven aan de Sint-Antoniusvieringen.
Ben jij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Benieuwd hoe andere Sint-Antoniusvieringen aan een toekomst voor hun viering werken? Kom dan naar de ontmoetingsdag en schrijf je in.
Programma
- 13u30 | Onthaal
- 14u00 | Welkom en inleiding
- 14u15 | Praktijkvoorbeelden: aan de slag met je Sint-Antoniusviering
- 15u15 | Pauze
- 15u30 | Sint-Antoniusvieringen op weg naar erkenning als immaterieel cultureel erfgoed
- 17u00 | Einde
Praktische info
- Voor wie: vertegenwoordigers en nauw betrokkenen van Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen
- Wanneer: zaterdag 17 september 2022, van 13:30 tot 17:00
- Waar: Sint-Antonius Abtkerk, Wolfsdonk-Dorp 7, 3201 Aarschot
- Prijs: gratis
Andere aankomende evenementen
Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.
Netwerkdag Lourdesgrotten & kapelletjes
Op zaterdag 22 maart 2025 brengen PARCUM en KADOC-KU LEUVEN, in samenwerking met Monumentenwacht en andere partners, de twee netwerken Lourdesgrotten en kapelletjes samen op een boeiende netwerkdag te Kortrijk. Tijdens deze netwerkdag kom je meer te weten over de verschillende regionale subsidiemogelijkheden, krijg je praktische tips over onderhoud en gaan jullie als beheerders en vrijwilligers met elkaar in gesprek over onder andere het immateriële verhaal achter jullie Lourdesgrot of kapel.