Let's get digital: erfgoeddag digitaal
Hoe vorm je je erfgoedactiviteit om naar een digitaal alternatief? En hoe zet ik mijn erfgoedactiviteit(en) digitaal in de kijker?
In deze driedelige vormingsreeks inspireert en stimuleert Erfgoed in de praktijk* jou in de laatste rechte lijn naar Erfgoeddag. Deze online workshops spelen in op de huidige situatie en geven antwoorden op vragen die samenhangen met de coronapandemie:
- Kan Erfgoeddag fysiek wel plaatsvinden?
- En wat met de Nachten van de Geschiedenis?
- In welke mate kunnen digitale initiatieven antwoorden bieden?
Omdat de pandemie kwistig met vragen en twijfels blijft strooien, biedt Erfgoed in de praktijk een aantal praktisch hulpmiddelen en inzichten. Zo kan je veilige digitale alternatieven voorzien.
Drie workshops
- Hoe vorm je je activiteit om naar een digitale activiteit? | Dinsdag 23 februari 2021
Organisatoren van erfgoedactiviteiten inspireren elkaar en wisselen ervaringen uit. Odette Peterink, Diest Publiekswerking Museum Plantin-Moretus, vertelt over het Dodobord dat werd gelanceerd tijdens Krokuskriebels. Robby Goovaerts licht toe welke digitale alternatieven Davidsfonds dit werkjaar op poten heeft gezet en Birgit Ampe vertelt over de digitale plannen van de Openbare Bibliotheek Brugge tijdens de komende Erfgoeddag. Schrijf hier in voor deze vorming. - Hoe zet ik mijn Erfgoedactiviteit(en) digitaal in de kijker? | Dinsdag 23 maart 2021
I Like Media geeft tips & tricks over digitale communicatie. Schrijf hier in voor deze vorming. - Hoe organiseer ik een virusveilige Erfgoeddagactiviteit, deel 2 | Donderdag 1 april 2021
Het COVID Event Risk Model (CERM) biedt enkele handige paramaters die laten zien hoe coronaproof jouw Erfgoeddagactiviteit is. Schrijf hier in voor deze vorming.
Je kan voor elke workshop apart inschrijven.
* Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners al enkele jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.