Inspiratiedag: aan de slag met religieus erfgoed
PARCUM nodigt beheerders, eigenaars en vrijwilligers uit voor een unieke inspiratiedag. We staan stil bij de uitdagingen en mogelijkheden van religieus erfgoed. Waarom en hoe beheer je een collectie? Welke verhalen gaan er schuil achter deze objecten, hoe treed je hiermee naar buiten? Met welke aspecten hou je rekening bij een her- of nevenbestemming? Verschillende experten en initiatiefnemers uit het veld laten hun licht schijnen op goede voorbeelden.
We bieden je een boeiend programma aan met lezingen en praktische sessies. Zo krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van erfgoedbeheer en -behoud, wat het belang is van inventariseren en waarderen. De inspiratiedag is een uitgelezen kans om ervaringen uit te wisselen en te netwerken met andere erfgoedbeheerders. Laat je inspireren en leer over de (meer)waarde en betekenis van je religieus erfgoed.
Tijdens de voormiddag zullen medewerkers van PARCUM spreken over inventariseren, waarderen en beheren. Daarnaast krijgt u een voorstelling van enkele praktijkvoorbeelden in Vlaanderen: Boutersem, Gent en Oosthoven.
In de namiddag bezoeken we twee bijkomende Gentse gebedshuizen: de monumentale kerk Sint-Michiels en de Sint-Jozefkerk in de Rabotwijk. We ontdekken er onder meer het verhaal achter de opmaak van collecties en de herbestemming binnen een multicultureel kader. In elke kerk sluiten we af met een kennismakingsoefening ‘waarderen van een collectie’.
Programma
09u15 | Ontvangst
09u30 | Een kijk op religieus erfgoedzorg
- Welke dienstverlening levert PARCUM?
- Veiligheidszorg
- Juridische aspecten
10u45 | Religieus erfgoed in de praktijk
- Kapelletjes in Vlaanderen: inventariseren van roerend, onroerend en immaterieel kapelerfgoed
- De erkenning van de Sint-Antoniusviering & de realisatie van een expo in de kerk Sint-Antonius Abt in Oosthoven
- Parochie Heilige Maria Boutersem: waarderen, selecteren en herbestemmen van roerend religieus erfgoed
- Kerkfabriek Saint John Gent: hoe een Anglicaanse gemeenschap haar intrek heeft genomen in een katholiek kerkgebouw
12u15 | Vragenronde
12u30 | Lunch
13u30 | Plaatsbezoek mét kennismakingsoefening 'waarderen'
- Sint-Michiels: hoe de opmaak van een inventaris leidt tot een fraaie collectiepresentatie en een zorgzame omgang met de collectie
- Sint-Jozef: een herbestemmingstraject binnen een multicultureel kader
16u00 | Einde
Praktisch
Wanneer: donderdag 22 juni, van 09u30 tot 16u00.
Waar: Oud Begijnhofkerk Sint-Elisabeth, Begijnhofdries z/n, 9000 Gent
Doelpubliek: erfgoedbeheerders, kerkfabrieken, erfgoedvrijwilligers
Prijs: 50 EUR (incl. lunch)
Inschrijven kan tot 15 juni.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.