Digitale infosessie Sint-Antonius
De eerste stappen richting een aanvraagdossier voor de erkenning van de Sint-Antoniusviering als immaterieel cultureel erfgoed zijn gezet. Tijdens deze infosessie verneem je meer over het traject.
Elk jaar rond 17 januari wordt in tal van dorpen een Sint-Antoniusviering georganiseerd. Vaak is het een heus volksfeest ter ere van ‘Toontje met het varken’, waar jaarlijks honderden mensen uit verschillende verenigingen aan deelnemen.
Op initiatief van enkele vieringen werd begin dit jaar een traject opgestart om de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Centrum Agrarische Geschiedenis, PARCUM en Histories brachten hiervoor zoveel mogelijk vieringen samen. In februari hielden we een eerste digitaal infomoment over dit traject. Meer dan 70 mensen, verbonden aan bijna 30 vieringen, schreven zich in! Het mag duidelijk zijn dat de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen nog een zeer levendige traditie zijn.
In tussentijd hebben wij niet stilgezeten. Een werkgroep van twaalf mensen, verbonden aan verschillende vieringen, ging onder begeleiding van CAG, PARCUM en Histories aan het werk voor de aanvraag tot erkenning als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De eerste stappen richting een aanvraagdossier werden alvast gezet.
Graag delen wij deze voortgang met geïnteresseerden tijdens een digitaal infomoment op dinsdag 14 september, van 14 tot 16 uur. Ben je er graag bij? Stuur een e-mail naar laura.danckaert@cagnet.be of via 016 37 21 90. De link om deel te nemen krijg je na bevestiging toegestuurd.
Andere aankomende evenementen
Vragenuurtje: Bestemmingsprofiel en timing kerkenbeleidsplan
Benieuwd naar wat er mogelijk is in je kerk? Tijdens een online vragenuurtje gaat Platform Toekomst Parochiekerken in detail over het bestemmingsprofiel, dat inzicht geeft in de ruimtelijke toekomstmogelijkheden van kerkgebouwen.
Het kerkenbeleidsplan voor nieuwe mandatarissen. Hoe opstellen en uitvoeren? (ism pivo)
Een kerkenbeleidsplan opstellen en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht? Na deze opleiding heb je de stappenplannen voor de opmaak en het implementeren van een toekomstvisie voor de kerken in jouw gemeente in de vingers. We geven je ook aandachtspunten mee voor een succesvol parcours.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.