Datum
9 maart 2020 | 19:00 - 22:00
Locatie
Huis De Zalm
Zoutwerf 5
2800 Mechelen
Prijs
€ 5

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag één van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert. Een win-​win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? Welk soort projecten hebben doorgaans kans op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject?

Thumbnail Growfunding illustratie sebe

Tijdens deze infosessie krijg je eerst uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. Vervolgens ga je zelf aan de slag en vertrek je met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten. Uit de voorstellen van de deelnemers worden voorbeeldprojecten geselecteerd die een verdere begeleiding van hun project krijgen via twee workshops en één-​op-één begeleiding op maat. Deze workshops gaan door op 7 en 14 mei, van 19u tot 22u in Gent.

De infosessies zijn bedoeld voor erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Organisatie

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Andere aankomende evenementen