Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Een tipje van de sluier. Kloosters, kledij en geschiedenis

Over zustershabijten en paterspijen. En wat religieuze kleding allemaal vertelt over het leven en de geschiedenis van kloosterlingen.

Datum
29 april 2021 | 10:00 - 12:00
Prijs
€ 5

In onze collectieve herinnering verschijnen de meeste kloosterzusters in zwart en wit en dragen paters een bruine of zwarte pij. Achter deze stereotypen gaat echter lange tijd een grote diversiteit schuil, die soms verrassend fijnzinnig, modieus en zelfs frivool is.

In deze lezing verkennen we de fascinerende wereld van mannelijke en vrouwelijke religieuzen aan de hand van hun kledij. Stof, textiel en snit waren als identiteitsbepalende elementen zijn voor kloosterlingen net zo belangrijk als voor burgers in de seculiere maatschappij. Ook in de religieuze wereld markeert kledij het onderscheid tussen verschillende (spirituele en monastieke) groepen en families, maar ook tussen man en vrouw, tussen arm en rijk en tussen macht en onmacht. Kloosterkledij is daarom een mooie kapstok om de complexe, maar intrigerende geschiedenis van religieuzen aan op te hangen.

2021 03 29 17 27 10 Window

Praktisch

Dit webinar gaat door via Zoom. Na inschrijving ontvang je de link. Deelnemen kost 5 euro.

Andere aankomende evenementen