Een tipje van de sluier. Kloosters, kledij en geschiedenis
Over zustershabijten en paterspijen. En wat religieuze kleding allemaal vertelt over het leven en de geschiedenis van kloosterlingen.
In onze collectieve herinnering verschijnen de meeste kloosterzusters in zwart en wit en dragen paters een bruine of zwarte pij. Achter deze stereotypen gaat echter lange tijd een grote diversiteit schuil, die soms verrassend fijnzinnig, modieus en zelfs frivool is.
In deze lezing verkennen we de fascinerende wereld van mannelijke en vrouwelijke religieuzen aan de hand van hun kledij. Stof, textiel en snit waren als identiteitsbepalende elementen zijn voor kloosterlingen net zo belangrijk als voor burgers in de seculiere maatschappij. Ook in de religieuze wereld markeert kledij het onderscheid tussen verschillende (spirituele en monastieke) groepen en families, maar ook tussen man en vrouw, tussen arm en rijk en tussen macht en onmacht. Kloosterkledij is daarom een mooie kapstok om de complexe, maar intrigerende geschiedenis van religieuzen aan op te hangen.
Praktisch
Dit webinar gaat door via Zoom. Na inschrijving ontvang je de link. Deelnemen kost 5 euro.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.