Basisopleiding kerkenbeleidsplan
Wat is wettelijk verplicht na de decreetwijzigingen in 2022? Hoe kom je tot een breed gedragen plan? Met welke aandachtspunten hou je rekening?
In deze basisopleiding leer je de belangrijkste begrippen om die uitdagingen met de juiste kennis aan te pakken. Een doordacht kerkenbeleidsplan helpt je om een mogelijke neven- of herbestemming van een parochiekerk te realiseren.
Aan het einde van de opleiding ken je de stappenplannen om een toekomstvisie voor de kerken in je gemeente op te maken en te implementeren.
Programma
- Platform Toekomst Parochiekerken en haar partners
- Korte historische inleiding over parochiekerken en regelgeving
- Kerkenbeleidsplan: van opmaak tot goedkeuring
- Het kerkenbeleidsplan als strategisch beleidsinstrument
- Implementatie kerkenbeleidsplan: aandachtspunten en achtergrondinfo voor de neven- of herbestemming van parochiekerken
Voor wie?
Iedereen is welkom om aan de basisopleiding deel te nemen, maar we richten ons vooral op nieuwe verkozenen in de gemeenteraad en nieuwe leden van kerkbesturen.
Andere aankomende evenementen
Meesters in verbeelding: Jan Christiaen Hansche
Jan Christiaen Hansche maakt met zijn indrukwekkende stucwerkplafond in hoogreliëf in de eetzaal van Abdij van Park deel uit van de Leuvense 'Meesters in Verbeelding'-meestertocht, maar ook elders in Vlaanderen is de meester op zijn plek. Voor deze lezing trekken we naar de sacristie van de Antwerpse Carolus Borromeuskerk en nemen we plaats onder Hansche’s vroegst bekende werk in de Nederlanden.
Lerende netwerkdag: 'Van alle domeinen thuis'
Op 4 februari 2025 organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed de lerende netwerkdag 'Van alle domeinen thuis' voor alle organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen, doorheen alle themadomeinen waarin immaterieel erfgoed leeft. PARCUM begeleidt één van de themasessies op deze netwerkdag onder de noemer: ‘Voor de eeuwigheid? Religieus erfgoed en spanning tussen traditie en vernieuwing’.