Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Basiscursus objectfotografie: ‘Één beeld zegt meer dan 1000 woorden’

Ben jij geïnteresseerd in fotografie en wil je leren hoe je jouw erfgoedcollectie optimaal in beeld kan brengen? Deze workshop legt je het stap voor stap uit!

Lesgever: Charles Strijd

Datum
16 maart 2022 | 19:00 - 21:30
23 maart 2022 | 19:00 - 21:30

Volzet

De twee vormingsmomenten zijn momenteel volzet. Hou onze website in het oog voor eventuele nieuwe data.

Wat?

Er wordt gezegd dat één beeld meer zegt dan duizend woorden, maar is dit wel waar? Foto’s laten ons toe dingen te herkennen, maar dan moeten dit natuurlijk wel goede foto’s zijn. Hoe pak je dit aan? Want verschillende objecten en materialen vragen een andere aanpak.

Waarom?

  • Optimalisatie van je databank: de laatste jaren wordt er steeds meer ingezet op de digitalisering van onze erfgoedcollecties. Gegevens registreren in databanken is één kant van het verhaal, maar een registratie zonder goede foto’s is niet compleet.
  • Foto’s maximaal inzetten: goede foto’s van je collectie kan je hergebruiken in je communicatie en publiekswerking, bijvoorbeeld bij erfgoedevenementen.
  • Ben jij geïnteresseerd in fotografie en wil je leren hoe je jouw erfgoedcollectie optimaal in beeld kan brengen? Dan ben je aan het juiste adres!
DSC 0021

Wat haal je eruit?

Na deze vorming:

  • Kan je met fotografie aan de slag om je erfgoedcollectie te verrijken.
  • Heb je basisinfo verkregen over hoe je verschillende materialen en objecten uit je erfgoedcollectie het best in beeld brengt.
  • Kan je jouw beelden ook inzetten voor communicatie of publiekswerking.

Wie is de lesgever?

Lesgever Charles Strijd, ondertussen reeds enkele jaren met pensioen, werkte jarenlang als fotograaf bij het Archief van het OCMW van Gent (vandaag Stadsarchief Gent). Hier was hij verantwoordelijk voor het fotograferen en digitaliseren van (veel religieuze) objecten en oude geschriften. Daarvoor was hij werkzaam bij de Provinciale Zeeuwse Courant te Vlissingen en Terneuzen als fotojournalist, en ook als freelance fotograaf voor vele instellingen in Zeeland. Zijn opleiding als vakfotograaf volgde hij aan de Nederlandse Fotovakschool te Apeldoorn en Den Haag.

Voor wie?

Vrijwilligers die zich bezighouden met collectieregistratie en/of collectiebeheer die een basiskennis over objectfotografie wensen te verwerven om een erfgoedcollectie te digitaliseren en/of te ontsluiten. Er is geen voorkennis over fotografie vereist.

Organisatie

Deze workshops zijn een organisatie van Erfgoed in de praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Praktisch

  • Het inschrijvingsgeld voor de workshop bedraagt 15 euro. Vrijwilligers van erfgoedorganisaties – of verenigingen genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro.
  • Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop. Voor dit vormingsaanbod gelden annuleringsvoorwaarden.
  • De workshop vindt plaats op diverse data en locaties, telkens van 19:00 tot 21:30:
    • 16 maart 2022: Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt
    • 23 maart 2022: Herita, De Wolsack, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen

Andere aankomende evenementen